În Regatul Unit au fost identificate șase cazuri de infectare cu tulpina Lambda. Toate se pare că sunt legate de călătorii în străinătate. Public Health England (PHE) a anunțat vineri dimineață că este vorba despre o tulpină COVID-19 care este analizată de experți.
Cel mai vechi eșantion documentat a fost raportat în Peru, iar Lambda a fost identificată în 26 de țări până în prezent, potrivit instituției, deși alte raporturi arată că a fost găsită în 29 de țări.
Tulpina Lambda (C.37) este analizată din cauza mai multor mutații notabile, inclusiv L452Q și F490S. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat pe 14 iunie Lambda drept variantă globală de interes. OMS a transmis că are mutații care o fac mai transmisibilă sau mai rezistență la anticorpi, deși nu există suficiente dovezi pentru a stabili cu certitudine aceste aspecte, relatează The Sun.
PHE efectuează teste de laborator pentru a înțelege mai bine impactul mutațiilor asupra comportamentului virusului. În Peru, unde a fost văzut pentru prima dată, Lambda reprezintă acum 81% din cazuri. Tulpina s-a răspândit în Chile, reprezentând 32% din cazuri în ultimele 60 de zile, iar Argentina și Ecuador au raportat o prevalență mai mare.
Peru a suferit foarte mult din cauza numărului mare de morți din cauza noului coronavirus. Este țara cu cea mai mare rată a mortalității pe cap de locuitor din lume, potrivit datelor Universității John Hopkins. Varianta Lambda circulă pe acest teritoriu din august și este acum varianta dominantă.
O altă tulpină care stârnește îngrijorări la nivel mondial este Delta iar în Marea Britanie au fost identificate peste 111.000 de cazuri de infectare cu aceasta. Și în România au fost identificate cazuri de infectare cu tulpina Delta, ia ro persoană a decedat. Este vorba de o pacientă cu COVID-19 care a murit pe data de 18 iunie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, care, ulterior, a fost confirmată cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.