Prima pagină » Coronavirus » O nouă variantă indiană a coronavirusului, Delta Plus. Cât de contagioasă este

O nouă variantă indiană a coronavirusului, Delta Plus. Cât de contagioasă este

O nouă variantă indiană a coronavirusului, Delta Plus. Cât de contagioasă este

Un specialist în sănătate din India avertizează că noua varianta Delta Plus a COVID-19 ar putea fi mai puternică decât vaccinurile anti-SARS-CoV-2 și imunitatea dobândită în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Tulpina Delta (B.1.617.2) a SARS-CoV-2, dominantă în al doilea val al pandemiei din India, a fost identificată în mai multe state din întreaga lume, inclusiv în România, însă noua varianta Delta Plus (AY.01) stârnește îngrijorări.

Experții au transmis că varianta Delta Plus ar putea fi mai puternică decât imunitatea dobândită în urma vaccinării anti-COVID-19, cât și decât cea obținută în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Unul dintre cei mai importanți virologi din India, prof. Shahid Jameela, explicat că acest lucru este cauzat de faptul că Delta Plus are nu doar toate caracteristicile variantei originale Delta, ci și o mutație cunoscută sub numele de K417N, care a fost descoperită în varianta Beta din Africa de Sud.

Tulpina Delta Plus, mai puternică decât imunitatea oferită de vaccinuri?

„Se știe foarte bine că varianta Beta rezistă la vaccinuri mult mai bine decât varianta Alpha sau chiar varianta Delta”, a susținut specialistul.

Acest lucru este dovedit de faptul că guvernul sud-african a returnat un lot de vaccinuri AstraZeneca, susținând că este ineficient împotriva variantei din această țară.

Profesorul Jameel a subliniat că nu există dovezi că Delta Plus este mai transmisibilă. – „Deocamdată nu avem dovezi care să sugereze că este cazul de așa ceva”, a declarat acesta pentru India Today.

„Abia avem câteva cazuri și nu putem stabili că varianta Delta Plus este una îngrijorătoare în rândul populației indiane. În India, 20 de cazuri din 25.000 de secvențieri nu reprezintă nimic. Este nevoie de mai multe secvențieri pentru a determina acest lucru”, a explicat specialistul.

Profesorul Jameel a mai afirmat că există un motiv care să ne facă să credem că Delta Plus este rezistentă atât la imunitatea oferită de anticorpi, cât și la cea oferită de vaccinuri, precum și la tratamentele care împiedică progresia bolii COVID-19, cum ar fi noul tratament bazat pe anticorp monoclonal comercializat în India de Roche și Cipla, care a arătat rezultate preliminare promițătoare. Acest tratament i s-a administrat și fostului președinte american Donald Trump anul trecut.

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca împotriva tulpinei Delta

Un expert în sănătate și om de știință american, Eric Feigl-Ding, a transmis într-o serie de postări pe Twitter că vaccinul AstraZeneca poate fi eficient doar îm proporție de 60% împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

Eficacitatea AZ (n.r. vaccinul AstraZeneca) împotriva variantei Delta nu este de 90% (este de 60%) iar a vaccinului Pfizer este de 88%, într-un studiu non-cercetare (n.r. oficială, conform standardelor). Cu toate acestea, o doză de vaccin (n. r. în medie, la ambele tipuri de vaccin) are o eficacitate de doar 33%. Și în multe țări persoanele sunt vaccinate cu o singură doză”, a explicat acesta.

Varianta Delta Plus nu este momentan onsiderată o variantă îngrijorătoare în India. Potrivit GISAID, o inițiativă de studiere a secvențierii genomului SARS-CoV-2, au fost identificate, la nivel mondial începând cu 17 iunie, 63 de cazuri de infectare cu această variantă iar dintre acestea doar șase au fost raportate din India.