Oamenii de știință avertizează: Strategia de vaccinare trebuie regândită

Oamenii de știință avertizează: Strategia de vaccinare trebuie regândită
BREAKING. Vaccinarea populaţiei ar putea deveni obligatorie/ Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 09/02/2021, 11:21
Actualizat: 09/02/2021, 11:22

Un nou studiu arată că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat Oxford are un efect limitat împotriva tulpinii sud-africane de coronavirus. Oamenii de știință le solicită autorităților medicale să „regândească” obiectivele programelor de vaccinare, susținând că este puțin probabil ca imunitatea colectivă să fie obținută prin vaccinare din cauza apariției unor tulpini precum cea din Africa de Sud.

Comentariile acestora vin în cotnextul în care Universitatea din Oxford și AstraZeneca au recunoscut că vaccinul lor nu îi va proteja pe oameni împotriva unor forme ușoare și moderate de COVID-19 cauzate de tulpina sud-africană. Vaccinul dezvoltat de Oxford este pilonul principal al programului de imunizare din Marea Britanie și este de o importanță vitală în întreaga lume datorită costului redus și al modului ușor de utilizare, relatează The Guardian.

Noile descoperiri au fost făcute în cadrul unui studiu la care au participat peste 2.000 de persoane din Africa de Sud. Două vaccinuri au fost testate în această țară – Novavax și Janssen – și s-a constatat că au o protecție mult mai redusă împotriva tulpinii – de aproximativ 60%. Pfizer / BioNTech și Moderna au mai declarat că tulpina afectează eficacitatea vaccinurilor lor, însă au făcut doar studii de laborator.

Majoritatea vaccinurilor previn formele grave de COVID-19

Cu toate acestea, s-a constatat că toate vaccinurile protejează împotriva formelor severe de boală, care pot duce la spitalizare și deces.

Ministrul sănătății din Africa de Sud, Zweli Mkhize, a declarat că țara va suspenda utilizarea vaccinului dezvoltat de Oxford în programul său de vaccinare.

Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea din Witwatersrand, care a fost anchetator șef la mai multe studii referitoare la vaccin, în Africa de Sud, inclusiv cel dezvoltat de Oxford, a spus că este timpul să regândim obiectivele vaccinării masive împotriva COVID-19.

„Aceste descoperiri ne face să regândim modul în care vedem virusul și obiectivul imunității colective. Atenția ar trebui să fie asupra protecției tuturor persoanelor cu risc împotriva dezvoltării formelor severe de boală”, a declarat acesta.

Ministrul britanic care se ocupă de campania de vaccinare, Nadhim Zahawi, a declarat că publicul britanic ar trebui să aibă în continuare încredere în vaccinul dezvoltat de Oxford. Într-un articol pentru publicația Telegraph acesta notează că vaccinurile folosite „par să funcționeze bine împotriva variantelor COVID-19 dominante în prezent în Marea Britanie”.

„În ceea ce privește alte variante, nu în Marea Britanie, trebuie să fim conștienți de faptul că, chiar și atunci când un vaccin are o eficacitate redusă în prevenirea infecției, poate exista încă o eficacitate bună împotriva formelor severe de boală, spitalizării și decesului”, mai notează acesta.

Vaccinurile – element cheie pentru scăderea presiunii asupra sistemelor de sănătate

Prof. Andrew Pollard, anchetator șef al studiului pe vaccinul dezvotlat de Oxford, a subliniat valoarea vaccinurilor în reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate.

„Acest studiu confirmă faptul că noul coronavirus va găsi modalități de a se răspândi în continuare în populațiile vaccinate, așa cum era de așteptat, dar, luate împreună cu rezultatele promițătoare din alte studii din Africa de Sud, utilizând un vector viral similar, vaccinurile să ușura în continuare impactul asupra sistemelor de îngrijire prin prevenirea formelor severe de boală”, a declarat specialistul.

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford, a declarat la Andrew Marr Show difuzat de BBC că, chiar dacă vaccinurile nu scad numărul infectărilor cauzate de diferite tulpini, acestea salvează vieți.

„Este posibil să nu reducem numărul total de cazuri, dar există încă protecție în acest caz împotriva deceselor, spitalizărilor și formelor severe de boală. Acest lucru este cu adevărat important pentru sistemele de sănătate, chiar dacă avem infecții ușoare și asimptomatice. Prevenirea spitalizării persoanelor bolnave de COVID-19 ar avea un efect major”, a declarat aceasta.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, a declarat că este pragmatic să se adopte abordarea conform căreia vaccinurile vor preveni bolile severe și moartea, mai degrabă decât să permită realizarea imunității colective în țări precum Africa de Sud. Oprirea transmiterii – dacă ar fi posibilă – ar însemna administrarea unui număr mare de doze de vaccin, care nu funcționează atât de bine, foarte rapid.

„Probabil că trebuie să trecem la protejarea persoanelor vulnerabile, cu cele mai bune vaccinuri pe care le avem, deși nu opresc infecția, probabil că previn decesele”, a declarat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul vrea banii românilor. Devine obligatoriu în România. Trebuie să raporteze
Șoferii primesc un mare ajutor. Ce se întâmplă dacă le expiră permisul
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×