Prima pagină » Coronavirus » Oamenii înalți sunt mai expuși infectării cu coronavirus, potrivit unui nou studiu

Oamenii înalți sunt mai expuși infectării cu coronavirus, potrivit unui nou studiu

Oamenii înalți sunt mai expuși infectării cu coronavirus, potrivit unui nou studiu

Oamenii de peste 1,80 metri înălțime au de două ori mai multe șanse să se infecteze cu coronavirus, arată rezultatele unui nou studiu.

Echipa de cercetători, care a inclus și experți de la Universitatea din Manchester și Open University, a chestionat 2.000 de persoane din Marea Britanie și Statele Unite pentru a determina dacă anumite caracteristici personale, munca și stilul de viață pot juca un rol în transmiterea virusului, potrivit New York Post.

Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele mai înalte au un risc mai mare de a contracta virusul, ceea ce, spun autorii, sugerează că infecția se răspândește prin aer, deoarece înălțimea nu ar fi un factor relevant dacă virusul ar fi trasmisibil doar prin picături.

„Rezultatele acestui sondaj în ceea ce privește asocierile dintre înălțime și acest diagnostic sugerează că transmiterea prin picături de salivă nu este singurul mecanism de transmitere, fiind posibilă și transmiterea prin aer. Acest lucru a fost sugerat și de către alte studii, dar metoda prin care noi am confirmat acest lucru este una nouă.”, a declarat profesorul Evan Kontopantelis, de la Universitatea din Manchester.

Autorii studiului recomandă purtarea măștilor de protecție ca fiind cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirile

Specialiștii care au realizat cercetarea susțin că, în continuare, purtarea măștilor de protecție, dar și distanțarea fizică, sunt cele mai eficiente metode de a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19.

„Deși distanțarea socială este încă importantă, deoarece transmisia prin picături este încă probabilă, rezultatele studiului sugerează că purtarea măștilor de protecție poate fi la fel de eficace, dacă nu chiar mai mult, în prevenție. De asemenea, eficiența purificării aerului în spațiile închise ar trebui să fie analizată în continuare”, a adăugat Kontopantelis.

Picăturile sunt mai mari decât aerosolii și specialiștii cred că acestea se propagă pe distanțe relativ scurte, potrivit studiului. Dar aerosolii, care se pot acumula în zone slab ventilate, sunt transportați de curenții de aer.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele