Prima pagină » Coronavirus » Ochelariștii, un pic mai protejați în fața virușilor. Cătălin Apostolescu: „Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”

Ochelariștii, un pic mai protejați în fața virușilor. Cătălin Apostolescu: „Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”

Ochelariștii, un pic mai protejați în fața virușilor. Cătălin Apostolescu: „Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”
Veste uriașă: Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat când va fi distribuit vaccinul anticoronavirus! / Sursa Foto: Mediafax Foto

Dacă folosim masca într-un mod corect, atunci am fi mai protejați în fața coronavirusului, dar nu 100%, a precizat Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțoase „Matei Balș, în emisiunea Gândul LIVE. Specialistul a subliniat, totuși, importanța vaccinării pentru a crește protecția în fața virușilor și transmitere respiratorie și pentru a opri epidemia.

„Poarta de intrare a virusului este mucoasa respiratorie, nasul. Pe acolo tragem aer în piept, tot ce este în jurul nostru. Dacă vrem să ne protejăm de un virus cu transmitere respiatorie, masca e o bună variantă. Dar sunt și porți secundare, mucoasa bucală și faringiană, dar și conjunctivală. Prin urmare ochelariștii au un plus de protecție din punctul asta de vedere. Simpla ecranare mecanică pe care o dă lentila e suficientă pentru a scădea șansele de infectare, dar garanție 100% nu avem decât purtând echipamentul de protecție, și nici atunci”, a explicat Cătălin Apostolescu.

Prea puține vaccinuri pentru a opri epidemia de gripă

În ceea ce privește epidemia de gripă, purtătorul de cuvânt al Institului de Boli Infecțoase „Matei Balș” a subliniat că acet moment al evoluției, nu se poate estima dacă e mai bine sau mai rău decât anul trecut.

„Nimeni nu știe cum va evolua. Anul acesta au fost mai multe vaccinuri, dar nu foarte mult mai mute, poate 10%. Mi-aș fi dorit mai multe. Pentru a împiedica o epidemie ar trebui ca o proporție de 80% din populație să fie vaccinată. Or noi nu ajungem. Vorbm de cele un milion și jumăate de doze pe care le asigură Ministerul Sănătății pentru categoriile la risc, fie că sunt categorii profesionale, medicale sau de vârstă, și un număr neestimat, deocamdată unu știm câți, care s-au vaccinat pe cont propriu.Chiar dacă s-ar vaccina un număr dublu, tot nu am ajunge decât la patru, cinci milioane de persoane vaccinate din populație. Încă e prea puțin pentru a spera ca vaccinarea va opri epidemia” a afirmat Cătălin Apostolescu.

Copiii, bătrânii și cei cu patologii cronice sunt principalele categorii vulnerabile.

„Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”, a conchis purtătorul de cuvânt al Institului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Specialistul a precizat că și vremea este un factor foarte important în răspândirea virusului: „Dacă am fi avut temperaturi ziua de minus 5 grade Celsius și noaptea de minus 15 grade Celsius, gripa s-ar fi potolit”.

Conform bilanțului de luni dimineața, la nivel global sau înregistrat 40.171 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 908 decese. Situația a fost întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

În țară, intensitatea înaltă a activității gripale i-a determinat pe specialiștii epidemiologi să constate o evoluție epidemică a gripei. Conform celei mai recente raportări, de joi, a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la nivel național au fost înregistrate 7022 cazuri de gripă clinică, pe întreg teritoriul tării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri).

În săptămâna analizată au fost confirmate 8 decese noi cu virus gripal, ceea ce face ca bilanțul de la începutul sezonului 2019-2020 să ajungă la 18 decese confirmate cu virusul gripal.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele