Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că România are în continuare o capacitate de testare COVID limitată și, chiar și în aceste condiții, numărul de cazuri noi a crescut simțitor.
Acesta spune că există încă un risc ca pandemia să ne aducă „surprize”, mai ales dat fiind faptul că tot mai mulți consideră COVID-19 ca fiind „o simplă gripă”.
„Problema în continuare o reprezintă capacitatea noastră de a monitoriza pandemia prin testare. Așa cum se vede din tabel, săptămână trecută, marți 18 ianuarie, am avut vârful de teste de până acum când am detectat 16.760 cazuri cu 88.019 teste. Astăzi vedem un număr mai redus de teste, așa cum era de așteptat după o zi liberă, însă deși testele au scăzut cu 26.000 numărul de cazuri a crescut cu 3.000.
Rata de pozitivare se menține la peste 30% ceea ce înseamnă că de mâine când se va reveni la peste 75.000 de teste pe zi vom depăși și pragul de 25.000 de cazuri, poate chiar și pe cel de 30.000 de cazuri până la finalul săptămânii. Săptămâna viitoare, dacă avem noroc, există o șansă reală să vedem vârful valului 5-Omicron la valori intre 40.000 și 50.000 de cazuri pe zi. Dacă însă creșterea mai continuă o săptămână atunci putem ajunge și la cele 70,000 de cazuri pe zi în februarie, pe care le menționa și dr. Rafila”, scrie Jurma.
Mai mult, cercetătorul spune că în România, autoritățile locale și centrale au văzut dintotdeauna testarea ca fiind un „dușman”, deși acestea ar fi putut salva mii de vieți și ar fi putut să reducă enorm costurile produse de pandemie.
El atrage atenția că pandemia încă reprezintă un pericol și noi valuri pot să apară oricând.
„Faptul că evoluția se încadrează în prognoza pentru faza ascendentă face ca și prognoza pentru faza descendentă să fie credibilă. Este așadar probabuil că vom coborî sub 3 la mie în luna martie și sub 1 la mie în aprilie, daca nu vor apărea surprize neplăcute din partea pandemiei.
Daca pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit «doar o gripa», e posibil să ne mai servească o variantă surpriza, cum pare să facă în Danemarca și Franța, unde după 6 săptămâni a intrat într-un platou după care a reluat creșterea”, mai scrie Octavian Jurma.