Ombudsmanul european deschide o anchetă referitoare la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Ombudsmanul european deschide o anchetă referitoare la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/01/2021, 22:43

Ombudsmanul european a anunțat în cursul zilei de vineri că a lansat o investigație cu privire la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19 încheiate cu companiile farmaceutice în numele statelor membre ale Blocului comunitar.

Ancheta vine în contextul în care Uniunea Europeană a cheltuit aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru plata unor avansuri în vederea achiziționării a circa 2,3 miliarde de doze de vaccin de la șase companii farmaceutice, vaccinuri care fie au fost deja aprobate, cum este cazul serurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, fie care se află în faza experimentală în acest moment, informează site-ul agenției Agerpres, care citează Reuters.

Comisia Europeană nu a divulgat până acum termenii contractelor privind furnizarea de vaccinuri

Prețurile, termenele de livrare și alte clauze relevante din contractele semnate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri au fost, însă, menținute secrete, Executivul comunitar susținând că această confidențialitate este esențială pentru obținerea unor condiții contractuale cât mai bune.

„Numai ce am deschis o investigaţie privind refuzul Comisiei (Europene, n.red.) de a oferi acces public la documentele privind achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19”, a anunțat vineri un purtător de cuvânt la Ombudsmanului european.

Organizația Corporate Europe Observatory a cerut Comisiei acces la primul contract încheiat de instituție privind furnizarea de vaccinuri, cel semnat cu AstraZeeca, dar și la documentele legate de negocierea contractului. Prima solicitare în acest sens a fost respinsă de Executivul comunitar, iar în acest moment este așteptat răspunsul la o a doua solicitare.

„Dat fiind interesul semnificativ al publicului pentru această problemă, doresc să cer Comisiei să emită o decizie de confirmare privind ambele solicitări de acces cât mai repede posibil şi nu mai târziu de 11 februarie”, a informat Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri Comisiei Europene.

Statele europene, nemulțumite de ritmul în care sunt livrate dozele de vaccin

Mai multe state membre ale Uniunii Europene se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri împotriva COVID-19, dar și de calendare incerte de livrare.

De altfel, mai mulți politicieni și specialiști în sănătate publică au acuzat Comisia că ar fi comandat prea puține doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea serurilor, precum Pfizer-BioNTech și Moderna, mizând în schimb pe alți producători, care înregistrează întârzieri în dezvoltarea vaccinurilor, precum compania franceză Sanofi și cea germană CureVac.

Comisia Europeană a anunțat joi că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare.

Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.

Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.

Și România se numără printre statele afectate, astfel că țara noastră va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor