Omenirea, zeci de ani sub jugul Covid-19. OMS, avertisment despre efectele pandemiei de coronavirus!

Publicat: 01 08. 2020, 08:36
Omenirea, zeci de ani sub jugul Covid-19. OMS, avertisment despre efectele pandemiei de coronavirus! / Sursa FOTO: wikimedia.org

Omenirea se va afla zeci de ani de acum înainte sub efectele pandemiei de coronavirus! Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nici măcar descoperirea unui vaccin nu va schimba lucrurile, iar lumea de dinainte va fi doar o dulce amintire.

Așadar, pe termen lung, efectele socio-economice ale pandemiei Covid-19 încă se vor resimți, după cum remarcă BBC. Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, spune că are un singur sfat de dat: să învățăm a trăi cu virusul!

„Pandemia este o criză sanitară care apare o dată la un secol și ale cărei efecte le vom resimți zeci de ani de acum înainte”, a declarat Tedros Ghebreyesus în cadrul unei reuniuni a Comitetului de urgenţă al OMS, care a avut loc la Geneva, în Elveția. De când instituția a decretat stare de urgență mondială, aceasta a fost a patra reuniune a Comitetului de urgenţă!

Directorul OMS crede că „cea mai mare parte a populației mondiale este în continuare vulnerabilă în fața virusului, chiar și acolo unde situația a fost foarte gravă. Multe țări care au crezut că au depășit faza cea mai dificilă se confruntă acum cu noi focare. Și chiar dacă cercetările pentru un vaccin se fac la viteză record, trebuie să învățăm să trăim cu acest virus și să luptăm împotriva lui cu toate instrumentele pe care le avem la îndemână”.

Covid-19 a afectat peste 17 milioane de oameni

La nivel global, pandemia Covid-19 a afectat deja peste 17 milioane de persoane. În total, au murit mai bine de 670.000 de oameni, iar cifrele arată că virusul continuă să progreseze într-o manieră îngrijorătoare pe plan global. Cele mai afectate state de pe glob sunt SUA, Brazilia, Mexic şi Marea Britanie.

În prezent, aproape 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, însă prima lor utilizare este aşteptată abia pentru începutul anului 2021, conform unei estimări a OMS.

Deşi cunoştinţele despre noul virus au avansat, multe întrebări au rămas fără răspuns, asta în timp ce populaţiile globului devin tot mai vulnerabile, după cum remarcă directorul OMS. „Primele rezultate ale studiilor serologice (anticorpi) oferă o imagine coerentă: majoritatea oamenilor rămân predispuşi la acest virus, chiar şi în zonele în care au existat focare severe”, a încheiat Tedros Ghebreyesus.