OMS a anunțat când ar putea începe distribuirea unui vaccin anti-coronavirus: ”Pentru încheierea pandemiei este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă”
Cercetătorii încearcă, de la începutul pandemiei, să ”decripteze” noul coronavirus, în aceste momente aflându-se în faza de testare mai multe vaccinuri anti-COVID-19. Soumya Swaminathan – coordonatoarea științifică a OMS – a transmis că s-au înregistrat progrese constante, în ultimele 7 luni, însă ”mai este de lucru”.
Cecetările începute au avut ca rezultat peste 20 de vaccinuri anti-COVID -19 aflate în faza de studii clinice, spune Soumya Swaminathan, potrivit Agerpres, iar probabilitatea ca toate aceste vaccinuri să eșueze ”este foarte mică”.
În ceea ce privește momentul în care ar putea începe, la nivel mondial, distribuirea unui astfel de vaccin, coordonatoarea științifică a OMS afirmă că ”jumătatea anului viitor” (n.red. – 2021) ar fi un punct de reper temporal viabil. Începutul anului 2021 ar putea însemna identificarea vaccinului-minune, apoi ar fi declanșată producția pe scară largă și, după câteva luni, distribuirea vaccinului.
”Presupunând că fiecare din cele 20 de vaccinuri candidate are şanse de 10% să fie corespunzător, ar însemna că am putea avea unul sau două vaccinuri, poate chiar mai multe”, spune Soumya Swaminathan.
Coordonatoarea științifică a OMS: ”Nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienţi”
Soumya Swaminathan consideră că – din momentul în care au început cercetările pentru descifrarea noului coronavirus – s-au înregistrat progrese remarcabile, rapide, comparativ cu orice altă boală din trecut.
Secvența ARN a virusului a fost publicată în luna ianuarie a acestui an, iar în numai trei luni de zile s-a ajuns la prima testare a unui vaccin, ceea ce reprezintă ”un succes fără precedent”. În astfel de condiții, este foarte posibil ca faza a treia – testele pe scară largă privind eficiența vaccinurilor anti-COVID – să se încheie în mai puțin de un an.
Însă trebuie ținut cont și de faptul că încheierea fazei a treia nu trebuie privită ca o victorie absolută. ”Nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare”, afirmă Soumya Swaminathan. OMS recomandă efectuare de teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri, fiindcă ”nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienţi, deoarece asta nu va asigura încheierea pandemiei; este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă”, a mai precizat coordonatoarea științifică a OMS.