Varianta virusului COVID-19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasificată drept „îngrijorătoare,” a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează Mediafax, care citează Le Figaro. Aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în India, din cauza noului coronavirus.
„Există informaţii că B.1.617 este mai contagioasă, dar şi dovezi care sugerează că are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri şi, prin urmare, o clasificăm ca o variantă îngrijorătoare la nivel global,” a declarat doctorul Maria Van Kerkhove, manager tehnic al luptei împotriva COVID-19 în cadrul OMS.
Experţii OMS au precizat că mai multe detalii vor fi publicate marţi în raportul epidemiologic săptămânal al agenţiei ONU, dar rămân multe cercetări de realizat cu privire la această variantă, în special prin intermediul unei secvențieri sporite, „pentru a şti cât de mult circulă, dar şi gradul de severitate cu care atenuează eficacitatea vaccinurilor”.
„Nu avem nimic de sugerat în acest moment, cum ar fi că diagnosticul, medicamentele şi vaccinurile noastre nu funcţionează. Şi asta este important,” a precizat medicul, insistând asupra faptului că trebuie aplicate în continuare măsurile de siguranţă precum distanţarea socială sau purtarea măştii.
Vom continua să vedem variante îngrijorătoare şi trebuie să facem tot posibilul pentru a limita transmiterea, a limita infectările, a preveni şi a reduce gravitatea bolii”, a subliniat oficialul OMS.
Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în această ţară din cauza coronavirusului, bilanţul total ajungând la aproape 250.000 de decese de la începutul pandemiei. De altfel, această variantă reprezintă unul dintre motivele care explică explozia cazurilor de Covid din India.
Sistemul medical de sănătate din India este copleșit de pandemia COVID-19 și numărul mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, însă unii pacienți bolnavi de noul coronavirus se confruntă cu o nouă problemă – mucormicoza sau „ciuperca neagră”.
Mucormicoza este o infecție fungică rară și agresivă care apare în mod normal după expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere.
Însă, recent, a început să facă ravagii în rândul pacienților COVID-19.
Citește și:
OMS aprobă vaccinul chinezesc Sinopharm pentru utilizare de urgență