Prima pagină » Coronavirus » OMS avertizează: Femeile însărcinate să nu se vaccineze cu serul dezvoltat de Moderna

OMS avertizează: Femeile însărcinate să nu se vaccineze cu serul dezvoltat de Moderna

OMS avertizează: Femeile însărcinate să nu se vaccineze cu serul dezvoltat de Moderna

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis noi orientări cu privire la vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, inclusiv faptul că femeile însărcinate nu ar trebui să se vaccineze decât dacă sunt expuse unui risc ridicat de expunere.

Grupul Strategic Consultativ de Experți al OMS (SAGE) privind imunizarea a emis marți,26 ianuarie, îndrumări actualizate privind vaccinul, recomandând femeilor însărcinate să nu se vaccineze cu serul produs de Moderna decât dacă sunt lucrătoare din domeniul sănătății sau prezintă un risc deosebit de mare de expunere.

„În timp ce sarcina supune femeile la un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19, utilizarea acestui vaccin la femeile gravide nu este recomandată în prezent”, a scris SAGE.

Directorul OMS pe aspectul imunizării, Kate O’Brien, a declarat că sunt necesare studii clinice referitoare femeile însărcinate și vaccinul Moderna.

OMS: Vaccinul dezvoltat de Moderna, nerecomandat femeilor însărcinate

Raportul a subliniat, de asemenea, că vaccinul trebuie administrat în două doze, cu un interval de 28 de zile între ele, cu posibilitatea extinderii acestui interval până la 42 de zile, dacă este necesar.

Totodată, raportul SAGE a subliniat necesitatea ca vaccinul să fie administrat în facilități în care sunt disponibile tratamente pentru reacții alergice.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite și Comitetul consultativ independent pentru practicile de imunizare au spus că nu există dovezi suficiente pentru a sugera că vaccinurile Moderna și Pfizer sunt adecvate sau nu pentru femeile însărcinate, deoarece niciunul nu conține virusul în sine și, prin urmare, nu pot cauza COVID-19, dar nu au fost disponibile sufieciente date pentru a putea fi luată o decizie în acest sens.

Doar zece persoane din patru milioane au dezvoltat reacții alergice severe după ce li s-a administrat vaccinul Moderna

Potrivit unui studiu, cazurile de reacție alergică severă la vaccinul anti-COVID dezvoltat de Moderna au afectat doar zece persoane din cele peste patru milioane care au primit primele doze administrate în Statele Unite.

Îmbucurător este faptul că niciunul dintre aceste cazuri de alergie nu s-au soldat cu un deces. „Pe baza acestor controale preliminare, şocurile anafilactice (reacţii alergice grave – n.r.) după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar”, a transmis Centrul de prevenire şi de luptă împotriva bolilor (CDC).