Organizația ondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în privința naționalismului, punctând faptul că este nevoie de colaborare între state pentru a pune la comun instrumentele care să permită planetei să combată COVID-19, mai ales în ceea ce privește vaccinul.
Directorul al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că nașionalismul în ceea ce privește vaccinul nu este bun, punctând că ar trebui să fie un bun comun, potrivit AFP.
„Naţionalismul vaccinului nu este bun. Nu ne va ajuta”, a declarat directorul OMS, la Forumul Aspen pentru securitate, desfăşurat timp de trei zile în mediul virtual, anul acesta.
„Ar trebui să existe un consens global pentru a face orice vaccin un bun public comun; (…) este un angajament politic. (…) Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ţările care dispun de mijloacele necesare s-ar angaja”, a mai punctat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În prezent, aproximativ 26 de vaccinuri se află în diferite stadii de testare, dintre care şase se află „într-o etapă bună, de studii clinice”, a reamintit oficialul OMS.
„Faza 3 nu înseamnă că suntem aproape acolo. Faza 3 înseamnă că este prima dată când acest vaccin a fost introdus la populaţia generală, la persoane fizice sănătoase, pentru a vedea dacă vaccinul îi va proteja împotriva unei infecţii naturale”, a explicat acesta.
Însă, „nu există nicio garanţie că oricare dintre acestea ne va da răspunsul – şi probabil vom avea nevoie de mai mult de un vaccin pentru a face această treabă”, a mai declarat directorul general al OMS.
La momentul transmiterii acestei știri, în întreaga lume au fost raportate aproximativ 20 de milioane de infectări SARS-CoV-2 și peste 700.000 de decese ale unor persoane diagnosticate cu boala. De asemenea, peste 12 milioane de persoane au fost declarate vindecate.