Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut vineri apel la continuarea eforturilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în contextul în care statele lumii continuă să fie puternic afectate de această criză.
Astfel, OMS le cere statelor lumii să nu irosească progresele obținute până acum și speranța creată prin dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.
Avertismentul vine în contextul în care sistemul COVAX, creat de OMS pentru a distribui în mod echitabil vaccinurile, a permis, în sfârșit, săptămâna aceasta, începerea campaniilor de vaccinare în statele care până acum nu au avut acces la serurile anti-COVID.
Aproximativ 20 de milioane de doze de vaccinuri au fost trimise în 20 de țări prin intermediul mecanismului COVAX, iar săptămâna viitoare, alte 31 de state vor beneficia de alte aproape 15 milioane de doze.
„Este un progres încurajator, dar volumul dozelor distribuite prin Covax rămâne relativ scăzut”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Șeful OMS a atras din nou atenția asupra faptului că statele dezvoltate au avansat puternic în ceea ce privește campania de vaccinare a populației, în timp ce țările mai sărace abia au început să își imunizeze cetățenii.
Totodată, Ghebreyesus spune că volumul de livrare planificat prin COVAX până la finalul lunii mai nu reprezintă nici măcar 3% din nevoile totale ale statelor beneficiare, „în timp ce altele se îndreaptă rapid spre vaccinare întregii populații în următoarele luni”.
Astfel, directorul OMS critică din nou statele bogate care strâng stocuri tot mai mari de vaccinuri, creând astfel un deficit pentru statele mai puțin dezvoltate, fenomen pe care organizația l-a numit „naționalism al vaccinului”.
Medicul Michael Ryan, responsabil cu programul OMS de gestionare a situațiilor de urgență, a atras atenția că statele lumii nu trebuie să creadă că vârful crizei a trecut.
„Sunt foarte, foarte îngrijorat că se crede că am lăsat în spate ce a fost mai greu. Nu este cazul. Ţările vor recădea într-un al treilea sau al patrulea val dacă nu suntem atenţi”, a declarat acesta la o conferinţă de presă organizată la Geneva.
Peste 116 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate până acum la nivel mondial, iar peste 2,5 milioane de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate în întreaga lume de la debutul pandemiei, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.