Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă toate ţările să făcă publice datele pe care le au despre originile COVID-19, după ce afirmaţiile mai multor agenţii guvernamentale americane conform cărora la originea pandemiei ar fi fost o scurgere dintr-un laborator chinezesc au fost negate cu furie de Beijing.
La începutul săptămânii, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenţia sa a evaluat acum că sursa pandemiei de Covid-19 este „cel mai probabil un potenţial incident de laborator în Wuhan”.
Primele infecţii cu coronavirus au fost înregistrate la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez, care găzduieşte un laborator de cercetare a virusurilor. Oficialii chinezi au negat afirmaţia FBI, numind-o o campanie de calomnie împotriva Beijingului, conform The Guardian, citat de News.ro.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că OMS nu a dorit să învinovăţească, dar a vrut să „progreseze în a înţelege cum a început această pandemie, astfel încât să putem preveni, pregăti şi răspunde la viitoarele epidemii şi pandemii”.
Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil pe piața de fructe de mare și animale din oraș.
Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de un laborator, respectiv Institutul de Virologie Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.
Alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite față de cele ale FBI, cu grade diferite de încredere în constatările lor.
Guvernul chinez nu a răspuns încă comentariilor făcute de Wray. Cu toate acestea, luni, a respins informațiile din presă conform cărora Departamentul de energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” că Covid s-a scurs dintr-un laborator. Agenția a spus anterior că este indecisă cu privire la modul în care a început pandemiea.
Beijingul a făcut, de asemenea, aluzie la o investigație din 2021 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a numit teoria scurgerii din laborator „extrem de puțin probabilă”.
Virusul care a dus la pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri din laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat şi clasificat al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani de rang înalt.
Virusul care a condus la apariția pandemiei a apărut cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat și clasificat al departamentului de energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe și parlamentarilor americani de rang înalt, scrie Wall Street Journal, citat de The Guardian.
Descoperirea departamentului apare într-o actualizare a unui document din biroul directorului de Informații Naționale Avril Haines, notează jurnaliștii WSJ. Informația apare după ce o constatare emisă cu „încredere moderată” de către FBI arăta că virusul s-a răspândit după scurgerea dintr-un laborator chinez.
Concluzia departamentului de energie – care supraveghează o rețea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – ar fi semnificativă, în ciuda faptului că, după cum se spune în raport, agenția și-a făcut raportul actualizat cu „încredere scăzută”.
Ipotezele contradictorii cu privire la originile Covid-19 s-au centrat fie pe un animal neidentificat care transmite virusul la oameni, fie pe scurgerea accidentală a acestuia dintr-un laborator de cercetare chinez din Wuhan.
Răspândirea Covid-19, doar unul dintr-o serie de coronavirusuri infecţioase care au apărut, a surprins organismele globale de sănătate la începutul anului 2020. De atunci, a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi a perturbat comerţul şi turismul.
Fostul preşedinte american Donald Trump a politizat problema, numind-o „virusul Chinei”, lucru pe care succesorul său democrat Joe Biden a încercat să-l evite.
Descoperirile actualizate ale departamentului de energie sunt în contradicţie cu rapoartele altor patru agenţii de informaţii americane care au conchis că epidemia a început ca rezultat al transmiterii naturale de la un animal infectat. Două agenţii rămân nehotărâte.
Oficialii americani, scrie Wall Street Journal, au refuzat să discute noile informaţii sau analize care au determinat departamentul de energie să-şi schimbe poziţia. Ei au mai remarcat că departamentul de energie şi FBI au ajuns la aceeaşi concluzie din motive diferite.