Prima pagină » Coronavirus » OMS. „Dezinfectantul este inactivat de murdărie”. O activitate de luptă împotriva SARS-CoV-2, pusă sub semnul întrebării de o renumită instituție mondială

OMS. „Dezinfectantul este inactivat de murdărie”. O activitate de luptă împotriva SARS-CoV-2, pusă sub semnul întrebării de o renumită instituție mondială

OMS. „Dezinfectantul este inactivat de murdărie”. O activitate de luptă împotriva SARS-CoV-2, pusă sub semnul întrebării de o renumită instituție mondială

Igienizarea străzilor și a trotuarelor prin pulverizare, practică întâlnită în unele state afectate de pandemia de COVID-19, nu este recomandată, susțin specialiștii OMS, în condițiile în care dezinfectantul este inactivat de murdărie şi poate crea un risc sanitar.

„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni, pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”.

„Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni.

„În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu SARS-CoV-2 .

„Pulverizarea de substanțe dezinfectante, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană.

„Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de substanțe dezinfectante asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi amplificând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, a informat sâmbătă, 16 mai 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), printr-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor ca răspuns la noul coronavirus, potrivit DPA şi AFP.

Dezinfecție cu lavetă

Pentru spaţiile interioare, sursa citată recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie dezinfectantă.

Sterilizarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă, scriu reprezentanții OMS în documentul lor.

Și asta pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

Nu în ultimul rând, susțin specialiștii OMS, unele studii au arătat că SARS-CoV-2 poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe.

Aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, ele fiind înregistrate în condiţii experimentale.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Autor

Citește și