Prima pagină » Coronavirus » OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice pentru a achiziționa vaccinuri anti-COVID

OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice pentru a achiziționa vaccinuri anti-COVID

OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice pentru a achiziționa vaccinuri anti-COVID
OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice pentru a achiziționa vaccinuri anti-COVID. Sursa foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel vineri la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Totodată, organizația, prin intermediul directorului său, le cere statelor dezvoltate să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale cu companiile care produc aceste vaccinuri, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Cer insistent producătorilor să acorde prioritate distribuirii vaccinurilor prin intermediul mecanismului Covax pus în aplicare de OMS şi partenerii săi. Şi cer insistent ţărilor şi producătorilor să înceteze să încheie acorduri bilaterale în detrimentul Covax”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Ghebreyesus: Naționalismul în domeniul vaccinurilor dăunează

Totodată, șeful OMS le-a cerut statelor care au comandat mai multe doze de vaccin decât au nevoie, să le „ofere imediat Covax, pregătit să le distribuie în mod echitabil începând de astăzi”.

„Naţionalismul în domeniul vaccinurilor dăunează întregii lumi”, a subliniat Tedros Ghebreyesus, deplângând că prea puţine ţări sărace au putut să primească vaccinuri până în prezent.

Între timp, UE a făcut o nouă comandă de vaccin Pfizer-BioNTech

Între timp, Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Comisia Europeană le-a propus astăzi (vineri, n. red.) statelor-membre ale UE să cumpere o cantitate suplimentară de 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona alte încă 100 de milioane de doze. Acest lucru îi va permite UE să cumpere în total 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este deja folosit pe teritoriul UE”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Von der Leyen a precizat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.

Vaccinul, cunoscut sub denumirea comercială Comirnaty, este primul dintre cele două vaccinuri pe care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) le-a aprobat pentru a fi utilizate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană a asigurat contracte pentru livrarea a peste două miliarde de potențiale doze de vaccinuri de la șase producători. Celelalte patru vaccinuri, însă, nu au primit deocamdată aprobare pentru a fi folosite în statele membre ale Blocului comunitar.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele