Prima pagină » Coronavirus » OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare

OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare

OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare
Tulpinile „super-mutante” vor fi mult mai infecțioase decât cele apărute până acum, potrivit profesorului Ravi Gupta / Sursă FOTO: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că o singură sublinie genetică a variantei Delta, tulpina coronavirusului depistată pentru prima dată în India, este îngrijorătoare. Linia genetică este B.1.617.2 și a fost confirmată inclusiv la 19 cazuri de infecție din România, în București și trei județe. 

A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sublinii, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

Varianta B.1.617, denumită Delta şi considerată potenţial responsabilă pentru recrudescenţa pandemiei de COVID-19 în India, s-a extins deja în peste 50 de ţări prin intermediul a trei sublinii genetice diferite. OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor „îngrijorătoare”, dar a anunţat, marţi, că doar o sublinie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel, potrivit Agerpres.

B.1.617.2 rămâne în categoria variantelor îngrijorătoare, la fel ca alte trei variante ale virusului SARS-CoV-2, considerate mai periculoase decât versiunea originală întrucât sunt mai contagioase, au un grad de mortalitate mai mare sau pentru că vaccinurile actuale ar putea să nu ofere o protecţie suficientă împotriva lor.

Această variantă a fost confirmată și în România

În 19 cazuri din Romînia, infectarea cu linia genetică B.1.617.2 a fost depistată în București și trei județe, anunța în 27 mai Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care preciza că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România. INSP a mai spus, de asemenea, că nu a fost înregistrat niciun deces.

OMS a anunţat, luni, că va atribui litere din alfabetul grecesc denumirilor ştiinţifice ale diverselor variante detectate, precum Alfa, Beta, Gamma şi Delta – cea din urmă referindu-se la varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India. Această iniţiativă doreşte mai ales evitarea unor denumiri „stigmatizante şi discriminatorii” pentru ţările şi teritoriile în care acele variante au fost depistate pentru prima dată.

Continuăm să observăm o transmisibilitate în creştere netă şi un număr tot mai mare de ţări care semnalează recrudescenţe asociate acestei variante”, notează OMS, care consideră „prioritară” realizarea „unor studii noi” asupra impactului generat de varianta Delta.

„O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autorităţile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta. Ştim că B.1.617.2, o sublinie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”, a anunţat marţi Maria Van Kerkhove, coordonatoarea biroului tehnic de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

În schimb, sublinia B.1.617.1 a fost retrogradată în categoria „variantelor de interes” şi a fost redenumită Kappa.

Cât despre B.1.617.3, această sublinie nu mai este considerată interesantă de către OMS şi nu a primit o literă grecească din cauza frecvenţei sale de apariţie relativ scăzută.

În 26 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a inclus sublinia genetică B.1.617.2 a coronavirusului care a fost detectată și în România între „variantele care determină îngrijorare”.

OMS a clasificat tulpina indiană de COVID-19 drept „îngrijorătoare la nivel global”: „Are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri”

Varianta virusului COVID-19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasificată drept „îngrijorătoare”, a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează Mediafax, care citează Le Figaro. Aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în India, din cauza noului coronavirus.


Citește și:

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății

Numărul cazurilor de COVID-19 provocate de tulpina indiană continuă să crească în Marea Britanie. Majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați


 

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și