Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă continuarea alăptării în timpul infecţiei COVID-19, dar și după vaccinare.
Cu ocazia săptămânii mondiale a alăptării (1-7 august), OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19.
Avantajele vaccinării în perioada alăptării
Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de asigurare a sănătăţii, furnizării anticorpilor şi protecţiei împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă şi sugarul ei.
Alăptarea trebuie continuată atât în timpul bolii COVID-19, cât şi după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.
Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauţie recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăveşte de COVID-19.
De asemenea, mmele care alăptează şi care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.
– respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măşti de protecţie sau acoperirea gurii şi a nasului
– spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde, înainte şi după atingerea copilului
– curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor atinse în mod regulat.
Conform unui document împărtăşit de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, procentele privind alăptarea nou-născuţilor în primele şase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de ţări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile. Doar 13% din sugari sunt alăptaţi.
Doar o treime din populaţia adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depăşesc 60 de milioane.