Prima pagină » Coronavirus » OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limita capacității în următoarea perioadă

OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limita capacității în următoarea perioadă

OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limita capacității în următoarea perioadă
OMS: Decesele zilnice cauzate de COVID-19 în Europa au crescut cu 40% / Sursă Foto: Shutterstock

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat vineri că, în săptămânile următoare, secțiile ATI din întreaga Europă riscă să ajungă la limita capacității, ca urmare a numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Totodată, el a atras atenția că multe dintre marile orașe europene se confruntă cu o creștere importantă și rapidă a numărului de pacienți care au nevoie de îngrijiri în secțiile de Terapie Intensivă, după cum informează Agerpres.

„Săptămâna trecută, numărul cazurilor a fost de trei ori mai mare decât în timpul primului vârf în luna martie”, a spus directorul general al OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Unele dintre tratamentele propuse pentru COVID-19 nu sunt eficiente

În ceea ce privește terapiile propuse, oficialul a explicat că dexametazona este în acest moment singurul tratament care s-a dovedit a fi eficient în cazurile severe de COVID-19, iar declarația sa vine la scurt timp după ce OMS a anunțat rezultate sub așteptări pentru patru terapii testate în cadrul studiului denumit „Solidaritate”.

„În iunie am anunţat că întrerupem studiile cu hidroxiclorochină, în iulie am informat că nu vom folosi mai mulţi pacienţi pentru probele cu lopinavir/ritonavir, iar acum rezultatele preliminare arată că alte două medicamente în teste, remdesivir şi interferon, au puţin sau niciun efect în reducerea mortalităţii provocate de COVID-19”, a explicat el.

Cu toate acestea, el a spus că studiul va continua, semnalând că ar putea fi testate de asemenea tratamente cu anticorpi monoclonali sau alte medicamente antivirale.

Directorul tehnic al OMS pentru pandemia de COVID-19, Maria Van Kerkhove, a explicat că, deși numărul pacienților este în creștere puternică în Europa, situația nu este chiar atât de gravă ca cea de acum șase luni, dat fiind faptul că acum lumea medicală deține mai multe date despre acest virus.

„A crescut capacitatea de diagnostic, lucrătorii sanitari sunt mai antrenaţi şi mai experimentaţi, şi există o conştientizare publică a ceea ce trebuie făcut pentru a ne proteja, aşadar trebuie să reunim toate acestea pentru a contribui la controlul pandemiei”, a spus ea.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele