OMS taie speranțele oamenilor. „O soluție miraculoasă” pentru Covid-19, posibil a nu fi găsită vreodată!
Cu toată tehnologia prezentului, care ne dă speranțe pentru un viitor mai bun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că este posibil să nu fie descoperită în veci „o soluție miraculoasă” pentru Covid-19. Concluzia ultimei reuniuni a OMS este că drumul spre normalitate va fi unul extrem de lung.
Degeaba ne punem speranțe în dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, specialiștii OMS atrag atenția că nu-i exclus ca noul coronavirus să „dribleze” toată apărarea pregătită de oamenii de știință.
Până la momentul actual, peste 18,14 milioane de persoane din lumea întreagă au fost infectate cu SARS-CoV-2, din care 688.000 au murit. În contextul în care mai multe ţări considerau că au depăşit cea mai gravă perioadă de Covid-19, în prezent aceste state se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei.
Directorul OMS cere măsuri sanitare mult mai stricte
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, îndeamnă liderii țărilor lumii să adopte cu multă rigoare o serie de măsuri sanitare, precum purtarea de măşti de protecţie, distanţarea fizică, spălatul pe mâini şi testarea populaţiei. „Mesajul nostru către oameni şi către guverne este clar: «Faceţi cu toţii toate aceste lucruri!»”, a insistat Ghebreyesus într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la sediul OMS din Geneva.
Șeful OMS a mai spus că măştile sanitare ar trebui să devină un simbol al solidarităţii în lume: „Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment – şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată”.
În altă ordine de idei, șefii OMS au dezvăluit că experţii dintr-o echipă de anchetă trimiși în China, ţara în care a apărut noul coronavirus, nu s-au întors, deocamdată, și nici nu sunt informații despre munca lor de cercetare. Totuși, OMS va coordona o altă echipă de cercetare, dar din care vor face parte și experţi chinezi, care urmează să studieze originile virusului în oraşul Wuhan. Pentru moment, calendarul de lucru şi componenţa acestei echipe nu au fost făcute publice.