Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează că ar putea apărea un nou virus care nu poate fi stăpânit.
„Chiar dacă luptăm pentru a pune capăt acestei pandemii, trebuie să învățăm lecțiile și să ne pregătim pentru următoarea. Este o certitudine biologică faptul că, la un moment dat, va apărea un alt virus pe care pur şi simplu nu îl vom putea stăpâni. Putem lua măsurile acum pentru a ne pregăti pentru acel virus, pentru a-l detecta și pentru a răspunde rapid când apare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei reuniuni a miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor din G20.
ONU a estimat că e nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a aproviziona populaţia lumii cu vaccinuri şi medicamente împotriva COVID-19 până în septembrie 2022. Banii ar putea ajuta la prevenirea a cel puțin 5 milioane de potențiale decese și ar scuti economia globală de peste 5,3 miliarde de dolari.
În schimb, distribuţia inegală a vaccinurilor şi medicamentelor de până în prezent împiedică încheierea în curând a pandemiei de coronavirus, a spus OMS.
OMS îndeamnă comunitatea internaţională să înveţe din pandemia actuală pentru a se pregăti pentru următoarea.
“Dacă cele 6,8 miliarde de doze de vaccin administrate la nivel global până în prezent ar fi fost distribuite în mod echitabil, am fi atins până în prezent obiectivul de 40% în fiecare ţară”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
București și Cluj-Napoca sunt orașele din România cu cele mai multe persoane vaccinate împotriva COVID, dar, în ciuda acestui fapt, continuă să aibă o rată ridicată a infectărilor în comparație cu orașele cu mai puține persoane vaccinate.
„Aici intervine problema aglomerarilor urbane. Densitatea mare a populaţiei contribuie în mod direct la creşterea transmisiei virale. Aşadar chiar în pofida unei rate de vaccinare mai mari, şansele ca virusul să infecteze oameni sunt mult mai mari în aceste contexte. Totuşi, dacă persoanele sunt vaccinate, nu numai că şansele de a face forme severe sunt extrem de mici, ci şi posibilităţile de a fi infectat şi de a transmite infecţia mai departe vor fi cu mult reduse”, explică Ștefan Dascălu.
Răzvan Cherecheș spune că, deși cele două orașe au depășit pragul de 50% cetățeni vaccinați, acestea încă nu au ajuns la imunitatea de grup, iar procentele actuale nu sunt suficiente pentru a reduce simțitor transmiterea bolii.
„În oraşele mari noi nu avem pragul de imunitate de grup. Abia acolo face diferenţa. E o chestie statistică. Există probabilitate de a acţiona pe parcursul zilei cu persoane care sunt vaccinate deja. Diferenţa începe să se vadă abia de undeva de pe la 60-65% în sus. În oraşele aglomerate cum e Bucureştiul sau Clujul, ţinând cont de infectiozitatea tulpinii Delta e nevoie ca cel puţin 80-85% să fie vaccinaţi. Până la un 65-70% nu se vede foarte mult că oamenii s-au imunizat, pentru că statistic, o parte dintre persoanele cu care interacţionezi sunt vaccinate şi numai unul din 10 poate să fie infectat. Dar tot eşti expus contactului cu oameni care pot să fie infectaţi. Deci e perfect natural pentru ca de fapt e vorba despre rezervorul de oameni”, spune Cherecheş.