Prima pagină » Coronavirus » Orban, despre evoluția pandemiei: „După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”

Orban, despre evoluția pandemiei: „După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”

Orban, despre evoluția pandemiei: „După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”
Ludovic Orban a făcut declarații de presă în timpul vizitei la obiective din Valea Jiului / Sursa foto: Facebook - Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a susţinut, joi, în timpul unor declarații de presă pe Valea Jiului, că, după cum arată datele la zi, creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în România pare a fi fost oprită, după intrarea în vigoare a Legii izolării și carantinei, care a dat autorităților pârghiile necesare să evite riscul cel mai mare, potrivit premierului, respectiv tendinţa de progresie geometrică a noilor infectări.

Premierul consideră că numărul de noi cazuri confirmate cu infecția cu noul coronavirus pare să descrească, asta deși numărul anunțat joi de Grupul de Comunicare Strategică a fost destul de ridicat, respectiv 1.345 de noi cazuri.

„Dacă nu s-ar fi adoptat legea, aceşti 30.000 de oameni care sunt în izolare sau în carantinare ar fi circulat fără niciun fel de restricţie în societate”

„Faţă de 1.356, joia trecută, asta voiam să vă spun. După cum arată datele, părem că am oprit creşterea și riscul cel mai mare era ca, la un moment dat, creşterea să nu mai fie creştere liniară, ci să aibă o tendinţă de progresie geometrică, din cauza faptului că, vă reamintesc: noi, o perioadă de trei săptămâni, nu am avut nicio pârghie legală să luăm vreo măsură legată de persoanele care au fost diagnosticate pozitiv şi de persoanele care au intrat în contact cu pozitivii, diagnosticaţii”, a declarat premierul.

Premierul a declarat că au fost zeci de mii de români asupra cărora autorităţile, în perioada respectivă, nu au avut pârghia legală să instituie nicio măsură.

„Uitaţi-vă: la ora actuală, avem în tipurile de izolare şi carantinare, avem astăzi aproape 30.000 de români care fie sunt în izolare – fiind infectaţi şi medicul şi-a dat acordul să fie trataţi la domiciliu, fie sunt persoane de contact, care au intrat în contact cu persoane infectate. Gândiţi-vă că dacă nu s-ar fi adoptat legea, aceşti 30.000 de oameni care sunt în izolare sau în carantinare ar fi circulat fără niciun fel de restricţie în societate şi ar fi putut să infecteze pe alţii. Lucrul ăsta s-a întâmplat trei săptămâni”, a adăugat Ludovic Orban, prezent pe Valea Jiului, la o conferință de presă după participarea la inaugurarea Muzeului mineritului din Petroşani

Contextul epidemiologic a fost invocat și la întrebarea jurnaliștilor  privind redeschiderea restaurantelor.

„E o perioadă în care trebuie găsit un echilibru între nevoia de a proteja sănătatea și atenția înspre partea economică. Echilibrul pe care l-am găsit a fost acesta, de a deschide terasele, hotelurile, pensiunile. Deocamdată nu am luat decizia de a deschide restaurantele, pentru că ne-am confruntat cu o creșere a numărului de infectări, cu o perioadă extrem de difciilă și bătălia noastră a fost să stopăm creșterea numărului de cazuri și să intrăm pe tren descendent în ceea ce privește numărul de cazuri infectate zilnic. Imediat ce vom avea o evoluție epidemiologică favorabilă, vom lua și decizia de a deschide restaurantele, evident în condiții stricte de asigurare a sănătății publice”, a declarat premierul, în timpul unei declarații de presă după ce a vizitat drumul din Parâng și obiectivul de investiții ce vizează continuarea proiectului „Domeniul schiabil din Parâng”.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele