Orban susține că riscul de infectare pentru elevi este mai mic la școală! Ce explicație are
Premierul României, Ludovic Orban, a susținut joi că riscul de infectare pentru elevi este mai mic la școală deoarece aceștia vor supravegheați tot timpul de cadrele didactice sau personalul auxiliar.
„Cu siguranță există un risc epidemiologic în luna septembrie pentru că va crește numărul de interacțiuni între oameni. Pe de altă parte am să vă spun un lucru în care eu cred personal, dar am și discutat cu specialiștii: riscul de îmbolnăvire pentru elevi, din punctul meu de vedere, este mai mic la școală, unde elevul este sub supravegherea cadrelor didactice, decât dacă el este lăsat liber. Mai ales în cazul adolescenților, care interacționează fără niciun fel de regulă și fără niciun fel de supraveghere”, a declarat premierul într-o conferință de presă.
Orban: Riscul de îmbolnăvire pentru elevi, din punctul meu de vedere, este mai mic la școală
De asemenea, acesta a remintit faptul că rata de infectare la nivelul „populației școlare”, în perioada în care unitățile școlare au fost închise, a fost în mod oficial 6,3%, însă Ludovic Orban consideră că în realizate au existat mai multe cazuri de infectare, însă au fost asimptomatice.
Rata de infectare în rândul populației școlare – 6,3%
„Rata de infectare pe categoria populației școlare, cu școala închisă, a fost de 6,3% diagnosticați. Atenție! În realitate este posibil să fie mai mulți, pentru că tinerii nu dezvoltă simptome și ei trec peste boală fără să-și dea seama sau fără să bage în seamă simptomele ușoare pe care le provoacă noul coronavirus. Deci este posibil ca rata să fie un pic mai mare, asta în condițiile în care școlile au fost suspendate. Sigur că există un risc, sigură că vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea copiilor și a cadrelor didactice, la începerea școlilor”, a mai explicat Ludovic Orban.
6 din 10 părinți consideră că școala trebuie să înceapă în sistem clasic, cu toți elevii în clase
Pentru foarte mulți părinți și elevi începerea școlii rămâne o enigmă. Potrivit unui studiu 6 din 10 părinți ar vrea ca orele să se țină la clasă în timp ce restul ar prefera, mai degrabă, un sistem hibrid, ci nu unul exclusiv online.
Studiul, făcut de IRES și edupedu.ro, arată că doar patru părinți din zece ar opta pentru sistemul hibrid – adică predare alternativă la clasă și online ori online. 60% dintre respondenți doresc ca elevii să înceapă şcoala în format clasic – adică, toată lumea la ore, deși virusul nu dă semne de încetinire, iar sezonul rece, care vine la pachet și cu gripa, bate la ușă.