ORDINE. Orban către miniștri: „E necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetățenilor români”
Premierul Ludovic Orban le-a transmis membrilor cabinetului său, în ședința de joi, să elaboreze și să emită ordine pentru reglementarea măsurilor în domeniilor pe care le coordonează, fie că e vorba de activități unde nu au fost restricții, fie de cele care se repornesc, pentru intrarea în starea de alertă declarată pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
„Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie. Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSA și de asemenea mă solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreună cu INSP și cu colaborarea Consiliului de Suport Tehnico-Științific, care fundamentează deciziile CNSSU, toate ordinele privind normele de sănătate, de securitate a muncii, care trebuie respectate în toate activitățile, atât pentru activitățile pentru care nu au existat restricții până acum, și unde este necesară impunerea acestor norme, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile”, a declarat premierul, la începutul ședinței de Guvern de joi.
Măsuri pentru transport public, spații comerciale, hoteluri sau frizerii
„Aici e vorba de regulile privitoare la circulația în mijlocele de transnport public, regulile privind funcționarea spațiilor comerciale, a hotelurilor, frizeriilor, coaforurilor și tuturor categoriileor de activități pentru care se ridică restricțiile și unde e necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetățenilor români”, a subliniat Ludovic Orban.
Premierul a anunțat că, joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă. Tot azi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Vor fi măsuri obligatorii și vor fi stabilite în baza Ordonanței 21 care reglementează starea de alertă.
Institutul National de Sănătate Publică a postat în transparență decizională, sâmbătă, propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență.
Ordinul comun, semnat de miniștrii Educației și al Sănătății, care stabilește măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-1 în unitățile/instituțiile de învățământ a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Conducerea școlilor are la dispoziție cinci zile pentru a elabora procedura de implementare a obligațiilor care le revin pentru organizarea activităților și implementarea măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, de la asigurarea măștilor și dezinfectanților, la orar și delimitarea traseelor de intrare/ieșire din școală.