ORDONANȚA MILITARĂ NR. 8. Cum a fost reorganizată activitatea aeroporturilor după incidentul de la Cluj și cât va dura prelucrarea pasagerilor. Ghidul obligatoriu anunțat de Ministerul Transporturilor

ORDONANȚA MILITARĂ NR. 8. Cum a fost reorganizată activitatea aeroporturilor după incidentul de la Cluj și cât va dura prelucrarea pasagerilor. Ghidul obligatoriu anunțat de Ministerul Transporturilor
Aeronavele vor decola sau ateriza doar cu avizul Ministerului Transporturilor
Publicat: 10/04/2020, 16:11
Actualizat: 10/04/2020, 16:12

Modul în care sunt organizate și avizate toate zborurile din România a fost schimbat, prin Ordonanța Militară nr. 8, publicată vineri în Monitorul Oficial, după ce prevederile au fost argumentate și anunțate în cursul nopții de joi de semnatarul documentului, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Trecerea coordonării transporturilor aeriene de la nivelul conducerii aeroporturilor la structura Ministerului Transporturilor a venit după incidentul de joi de la aeroportul Cluj-Napoca, unde aproape două mii de persoane au așteptat în parcare, înghesuiți și în pericol de a fi infectați, pentru a zbura să lucreze în Germania. Mai multe anchete sunt în derulare pentru a identifica responsabilii pentru situația creată: firmele de recrutare, operatorii de zbor, conducerea Aeroportului Internațional Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Cluj, care administează parcarea din fața aerogării.

„Am fost cu toții martori, în tot ceea ce a fost publicat, martorii unei situații neplăcute, la Cluj. Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la Aeroportul din Cluj, începând de astăzi (joi, 9 aprilie – n.r.), autoritățile competente din România, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene. Așa cum știți, în România, unele aeroporturi sunt în subordinea autorităților județene și mai puține sunt în subordinea Ministerului Transporturilor. Prin acest articol, competența totală pentru decizia calendarului de aterizare-decolare, a acceptului de sosire sau plecare a unor aeronave, intră în competența Ministerului Transporturilor”, a spus Marcel Vela, joi noapte.

„În urma apariției Ordonanței Militare nr. 8 din 9.04.2020 Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza/aproba orice transport aerian, chiar și de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităților județene”, a anunțat vineri Ministerul Transporturilor, printr-un comunicat de presă.

Potrivit instituției, AACR  a luat un set de măsuri încă din cursul nopții de joi spre vineri, când s-a discutat cu toate aeroporturile din țară situațoa curselor charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.

În urma discuțiilor a fost stabilit un ghid de acțiuni obligatorii, cu mai multe coordonate după care să fie organizată activitatea în aeroporturi, arată comunicatul ministerului.

  • Aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenționează să le facă. Aeroportul va trebui să confirme că este de acord cu zborul/zborurile respectiv(e);
  • Operatorul de handling (fie că este al aeroportului, fie că este o altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile de handling solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID 19, adaptate aeroportului în cauză, asigurând astfel protecția pasagerilor procesați, a vizitatorilor și a angajaților aeroportului. „În acest sens  s-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor și a bagajelor față de timpul normal”, a anunțat ministerul.
  • În plus, Ministerul Transporturilor anunță că s-a solicitat să existe o monitorizare continuă a menținerii distanțării sociale în incinta aeroportului și să fie luate imediat măsuri atunci când se constată abateri.
  • „Nu în ultimul rând s-a decis să fie asigurată permanent legătura și coordonarea cu Direcțiile de Sănătate Publică (DSP-urile) locale pentru orice problemă legată de securitate și protecția sănătății angajaților aeroportului, a pasagerilor și a vizitatorilor”, se arată în document.

Verificări amănunțite la Cluj

În ceea ce privește incidentul de joi de pe Aeroportul  Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor sunt realizate verificări privind o serie de aspecte care intră în aria de competență a structurilor din subordinea Ministerului.

„Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din județele de domiciliu ale cetățeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorității Rutiere Române (ARR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier”, au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, reprezenanții Ministerului Transporturilor.

Vor fi procesate toate cursele charter pentru plecarea celor aflați pe aeroporturi

Mai mult, ministrulul Transporturilor, Lucian Bode, a dispus să fie elaborat un Ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări.

„Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri  motiv pentru care au fost cooptați în acest demers reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și ai Ministerului Afacerilor Interne. Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul cetățenilor care nu trebuie expuși niciunui risc de infectare, precum și în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, se arată în comunicatul instituției.

Conform Ministerului Transporturilor, până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflați pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinații.

Pe de altă parte, șase curse aeriene care urmau să plece vineri de la Cluj spre Germania apăreau vineri dimineață pe site-ul Aeroportului Cluj-Napoca, însă prefectul a spus că nu va pleca niciuna. 200 de oameni ajunși la aeroport sunt trimiși acasă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar