Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70%

Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70%
Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70% / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/11/2020, 10:09
Actualizat: 23/11/2020, 11:16

Potrivit datelor preliminare din studiile de fază 3, potențialul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitătea Oxford are o eficacitate de 70,4%.

Eficacitatea depinde de regimul de dozare, potrivit oamenilor de știință. Vaccinul, care este dezvoltat împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca, este eficient în proporție de 90% dacă este administrat în jumătate de doză și apoi în doză completă și în proporție de 62% dacă este administrat în două doze complete, potrivit unui comunicat de presă al Oxford.

De asemenea, sursa citată a anunțat că nu au existat cazuri severe de boală sau cazuri care să necesite spitalizare în rândul celor care au primit potențialul vaccin împotriva COVID-19.

Vaccinul dezvoltat de Oxford, cu o eficiență de peste 70%

„Aceste constatări arată că avem un vaccin eficient care va salva multe vieți. În mod interesant, am constatat că una dintre schemele noastre de dozare poate fi eficientă în jur de 90% și, dacă se utilizează acest regim de dozare, mai multe persoane ar putea fi vaccinate luând în considerare actualul plan de aprovizionare”, a declarat profesorul Andrew Pollard, anchetatorul șef al Oxford Vaccine Group.

Noua veste vine în contextul în care echipa a anunțat săptămâna trecută că studiile de fază 2 pe adulți vârstnici sănătoși au arătat că potențialul vaccin este sigur și provoacă un răspuns imun.

„Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt crizei provocate de SARS-CoV-2. Vom continua să lucrăm pentru a furniza informații detaliate autorităților de reglementare. A fost un privilegiu să fac parte din acest efort multinațional care va aduce beneficii pentru întreaga lume”, a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford.

Studiul de fază 2, care a implicat 560 de adulți, inclusiv 240 de peste 70 de ani, a constatat că vaccinul provoacă puține efecte secundare și induce răspunsuri imune în ambele părți ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă.

„Va aduce beneficii pentru întreaga lume”

Oxford va sprijini acum AstraZeneca în transmiterea atât a datelor intermediare de fază III privind eficacitatea, cât și a datelor extinse privind siguranța tuturor autorităților de reglementare din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, Europa și Brazilia, pentru verificarea independentă și aprobarea produselor, inclusiv pentru utilizare de urgență. Multe autorități de reglementare au analizat informațiile referitoare la studiile clinice pe tot parcursul acestora.

În paralel, Oxford transmite analiza completă a datelor intermediare de fază III pentru revizuirea independentă de către colegi din domeniu și publicarea științifică.

Studiile clinice, cu peste 24.000 de participanți din diverse grupuri rasiale și geografice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, continuă iar următoarele informații referitoare la acestea vor viza analiza finală.

Alte studii se desfășoară în Statele Unite, Kenya, Japonia și India, iar echipa de testare se așteaptă să aibă aproximativ 60.000 de participanți până la sfârșitul anului. Aceste studii vor oferi autorităților de reglementare informații suplimentare despre eficacitatea și siguranța vaccinului candidat dezvoltat de Oxford, inclusiv durata protecției și informații referitoare la eficiența produsului în stoparea transmiterii COVID-19.

De asemenea, și vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna au o eficacitate de peste 90%.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost eficient în proporție de 94% în cazul adulților cu vârsta de peste 65 de ani, care sunt mai expuși riscului de a dezvolta o formă severă de boală.

Unii experți susțin în prezent un vaccin ar putea fi pus la dispoziție până la sfârșitul anului 2020 pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru cei care sunt mai vulnerabili.

Vaccinul Oxford, deși aparent mai puțin eficient decât cel Pfizer și Moderna, este fabricat dintr-un virus de răceală care a fost modificat genetic și „slăbit”. Spre deosebire de vaccinul dezvoltat de Pfizer, acesta poate fi păstrat la temperatur specifice frigiderelor casnice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale