Pandemia de coronavirus ia amploare în București: Incidența cazurilor COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori! Ce măsuri se vor lua în Capitală

Publicat: 18 10. 2020, 13:31
Actualizat: 18 10. 2020, 13:59
Incidența cazurilor COVID-19 în București este 2,89

Incidența cazurilor COVID-19 la 14 zile pentru Municipiul București a depășit 3 la mia de locuitori după ce în cursul zilei de duminică, 18 octombrie, au fost raportate alte 770 de noi cazuri COVID-19, numărul total al infecțiilor confirmate în Capitală de la începutul pandemiei ajungând la 26.703.

Situația la nivel național este una din cea în ce mai gravă întrucât pandemia evoluează rapid pe o pantă ascendentă iar România înregistrează de câteva zile peste 4.000 de noi infectări zilnice cu SARS-Cov-2. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 3.920 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).  De asemenea, în prezent, 749 de pacienți sunt internați la ATI în întreaga țară, în timp ce specialiștii susțin că în curând nu vor mai fi locuri pentru cazurile grave.

București: Incidența cazurilor COVID-19 în ultimele 14 zile, peste 3 la mia de locuitori

Incidența cazurilor de coronavirus raportate în ultimele 14 zile la mia de locuitori a ajuns la 3,02 potrivit ultimelor informații transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

București: Incidența cazurilor COVID-19 în ultimele 14 zile, peste 3 la mia de locuitori

La începutul acestei săptămâni președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că așteaptă din partea Guvernului să clarifice, de urgență, modul de raportare a incidenței, la numărul de locuitori rezidenți sau al celor cu domiliciu, după ce Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au dat indici diferiț la raportarea de marți, 13 octombrie.

„Este ciudat că două instituții fundamentale dau două rezultate diferite. După părera mea, e urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă de la Palatul Cotroceni.

Școlile din București ar putea intra în scenariul roșu

Situația este cu adevărat îngrijorătoare mai ales în ceea ce privește situația școlilor din  Capitală. Tot marți prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat în ce condiții școlile bucureștene vor trece în scenariul roșu stabilit de autorități. Unitățile de învățământ preuniversitar din Bucureşti vor trece în scenariul roşu de funcţionare numai atunci când rata de incidenţă a COVID-19 va fi de circa 3,4 la mia de locuitori și asta timp de trei zile consecutiv, a anunțat prefectul Capitalei pe 13 octombrie.

„După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. (…) Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului. (…) Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem – haideţi să vă dau absurd – la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre”, a explicat Gheorghe Cojanu, punctând la momentul respectiv că nu trebuie „băgată panica” în bucureșteni.

Ce se întâmplă în București când incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie? Explicațiile lui Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, considera vineri, 16 octombrie, că Bucureștiul va ajunge în curând la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 3 la mia de locuitori, ținând cont de evoluția pandemiei, punctând faptul că riscul este forte clar și posibil, ceea ce s-a și întâmplat duminică!

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a explicat Raed Arafat.

„Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a explicat Raed Arafat.

Cum se va institui carantină în București, după ce incidența cazurilor COVID-19 depășește 3 la mia de locuitori

Este posibil ca la început, să nu fie plasate în carantină sectoare întregi, ci numai anumite cartiere sau complexe rezidențiale, unde apar focarele. De asemenea, pot intra în carantină anumite artere principale sau străzi dacă numărul de cazuri nu poate fi ținut sub control.

„Atunci când se va carantina, dacă se va dispune această măsură, se carantinează un anumit perimetru. Perimentru înseamnă 4 străzi sau zonele adiacente unei unități de învățământ sau ale unui centru rezidențial”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Ce măsuri se vor lua în Capitală

Recent, autoritățile române au anunțat că în funcție de acest indice vor fi introduse restricții graduale:

  • rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie – activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinematrografe, restaurante sau cafenele se reduce la capacitatea de 50%;
  • rata de infectare între 1,5 – 3 la mie – activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinematrografe, restaurante sau cafenele se reduce la capacitatea de 30%, iar programul de funcționare este de maxim până la ora 23:00;
  • rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise; activitatea este sistată; hoteluri pot servi doar persoanele cazate.

Nicușor Dan: „E exclus ca Bucureștiul în ansamblul lui să fie carantinat

De asemenea, în urmă cu câteva zile, noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut câteva precizări despre situația în care incidența cazurilor COVID-19 în ultimele 14 zile depășește 3 la mia de locuitori, punctând faptul că „nu este logic să închizi un oraș ca Bucureștiul doar pentru câteva focare”.

Situația este gravă în special în București. Am ajuns cu totul ca 1% din populație să fi fost îmbolnăvită de-a lungul timpului. Eu cred că vom fi în stare să trecem peste pandemie. Nu există o măsură legislativă pentru atingerea pragului 3. Singura normă se referă la școli, care trec exclusiv online când indicele atinge valoarea 3. Trebuie să testăm mai mult. Nu este logic să închizi un oraș ca Bucureștiul doar pentru câteva focare. Exclud închiderea Bucureștiului. Izolând focarele punctuale, reușim să trecem peste. Trebuie să întărim colaborarea cu DSP-urile. În București, ca peste tot în țară, DSP-ul are un personal insuficient, O să facem la nivelul Bucureștiului o capacitate de testare suplimentară față de ce are Ministerului Sănătății. Avem două mari probleme: funcționarea sistemului medical și să încercăm să limităm numărul de infectări”, a declarat Nicuşor Dan la Realitatea Plus.

În ceea ce privește sistemul medical din București, acesta începe deja să cedeze, mulți specialiști susținând faptul că este supraaglomerat. Chiar și transportul la spitale a persoanelor infectate cu noul coronavirus se află în prag de colaps.

Sistemul din București începe să cedeze: Pacienții COVID, cărați la grămadă către spitalele din Capitală!

Sistemul medical din București începe să nu mai facă față în contextul în care Capitala are de câteva zile un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de aproximativ 3. Pe de o parte, medicii susțin că nu mai sunt locuri în secțiile ATI din anumite spitale bucureștene, iar pe de altă parte serviciile de ambulanță sunt suprasolicitate din cauza numărului tot mai mare de cazuri COVID-19.

Situația este dramatică la nivelul serviciilor de ambulanță unde pacienții COVID-19 sunt transportați la grămadă către spitale, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu SARS-CoV-2. (CITEȘTE MAI MULTE AICI).

Unul dintre medicii ATI care se arată îngrijorat de evoluția pandemiei din România este doctorul Radu Țincu de la Spitalul de Urgență Floreasca, care susține că „ne confruntăm cu o creștere accelerată a răspândirii noului virus”, potrivit wall-street.ro.

„În jurul datelor 20-25 octombrie, toate cele 1.050 de paturi de la ATI vor fi ocupate”, a avertizat doctorul Radu Țincu.