Pandemia de coronavirus. Românii care merg în Malta trebuie să prezinte un test Covid negativ

Publicat: 14 12. 2020, 10:43
Actualizat: 14 12. 2020, 10:45
Pandemia de coronavirus. Românii care merg în Malta trebuie să prezinte un test Covid negativ

Autoritățile malteze au revizuit condițiile de intrare în țară, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Persoanele care sosesc în Republica Malta din statele/zonele portocalii, inclusiv România, trebuie să prezinte un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

Potrivit informaţiilor comunicate public de autorităţile malteze, începând cu data de 13 decembrie a.c., persoanele care sosesc în Republica Malta din statele/zonele cu cod portocaliu, inclusiv România, trebuie să prezinte un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat. MAE recomandă ca documentul care atestă rezultatul testului pentru infecţia cu SARS-CoV-2 să fie redactat în limba engleză, având în vedere că autorităţile malteze nu au precizat informaţii suplimentare cu privire la acest aspect”, transmite MAE.

Persoanele care nu prezită un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor trebui să facă un test la momentul intrării în Republica Malta sau să intre în carantină o perioadă de 14 zile. Costurile vor fi suportate de persoana în cauză.

Sunt exceptate de la măsura prezentării testului PCR persoanele care deţin un document de identitate maltez şi cele care au rezidenţa pe teritoriul maltez.

Totodată, persoanele care sosesc în Republica Malta trebuie să completeze două formulare – Declaraţia Călătorului – Travel Declaration Form şi Formularul de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form. Acestea sunt disponibile la: www.maltairport.com/covid19/.

România va primi grupuri de migranți din Malta. Guvernul maltez a declarat că vor fi relocați mai mulți solicitanți de azil, până la sfârșitul anului

România va primi grupuri de migranți din Malta ca parte a acordului de împărțire a sarcinilor încheiat prin intermediul Comisiei Europene. În ultimele zile au fost organizate  două exerciții care implică mutarea migranților ilegali în alte state membre.

Potrivit declaratiilor emis de guvernul maltez, două grupuri de migranți au fost transferate în Finlanda și România.

Grupurile, care includeau mai multe femei și copii, au plecat cu zboruri separate către cele două țări.

Luna trecută, 81 de solicitanți de azil au fost transferați din Malta în Germania, într-un zbor organizat, în cadrul programului de reinstalare al Uniunii Europene (UE).

Malta a acceptat să debarce peste 400 de migranți de pe nave turistice ancorate în afara apelor teritoriale ale țării în așteptarea unei soluții la nivel european.