PANDEMIA DE FOAMETE. „În loc de coronavirus, lipsa hranei ne va ucide”. Experții anunță zorii unei crize alimentare
Planeta se va confrunta cu o foamete cum nu s-a mai văzut din cauza pandemiei, anunță specialiștii, evidențiind faptul că zonele sărace sunt deja extrem de afectate de această criză. Experții ONU spun că până la finalul acestui an 26.000 de oameni vor fi condamnați la foame. Cele mai afectate categorii vor fi refugiații și persoanele care trăiesc în zone de conflict.
„Pandemia de foame” a început să lovească deja zonele sărace ale lumii
În cea mai mare mahala din Nairobi, capitala Kenyei, locuitorii înfonetați s-au călcat în picioare pentru a primi făină și ulei. În urma acestui eveniment au murit 2 persoane. De asemenea, în India, populația stă la cozi pentru a primi de două ori pe zi pâine și legume, potrivit The New York Times.
„În loc de coronavirus, foamea ne va ucide”
„În loc de coronavirus, foamea ne va ucide”, a declarat un muncitor migrant care a mărturisit că i-a fost rușine să ceară mâncare, dar nu a avut de ales: „Aceste blocaje ne-au călcat în picioare demnitatea”.
În Columbia, oamenii săraci atârnă haine roșii și steaguri la geamuri și balcoane, care simbolizează faptul că suferă de foame.
Pandemie de coronavirus și pandemie de foamete
Experții anunță că această criză alimentară se va extinde la nivel global, fiind provocată de factori economici legați de pandemia de coronavirus în care ne aflăm: milioane de oamei, care oricum trăiau în condiții grele și-au pierdut sursele de venit, prețul petrolului sa prăbușit, la fel și turismul, migranții nu mai pot trimite bani acasă. De asemenea și schimbările climatice, violența și dezastrele umanitare vor amplifica „pandemia de foamete”.
Copiii au pierdut mesele calde pe care le primeau la școală
În Honduras, în Africa de Sud, în India, au izbucnit jafuri și proteste în contextul îngrijorărilor legate de lipsa hranei. Pentru că școlile s-au închis, 368 de milioane de copii nu mai primesc mesele și gustările pe care le primeau în incinta instituțiilor de învățământ.
Unele guverne iau măsuri pentru a evita creșterea prețurilor la alimente și pun la cale strategii pentru a sprijini financiar cele mai sărace gospodării.
Programul Alimentar Mondial a avertizat deja că 2020 va fi un an devastator pentru numeroase țări lovite de sărăcie și război. Țările cu cele mai mari probleme în sensul foametei cauzate de pandemie sunt Yemen, Republica Democratică Congo, Afghanistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria și Haiti.