PANDEMIE. Ce efect psihologic are criza provocată de coronavirus

Publicat: 28 04. 2020, 20:58
CORONAVIRUS. Problemele pe care le pot avea la locul de muncă pacienții cu COVID-19 care s-au confruntat cu forme grave ale bolii / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Experții au solicitat cercetări rapide și riguroase cu privire la impactul Covid-19 asupra sănătății mintale pentru a limita impactul crizei.

„Pandemia are în mod clar un impact social și psihologic major asupra întregii populații, crește numărul persoanelor aflate în șomaj, separă familiile, dar aduce și multe alte schimbări în ceea ce primește stilul de viață, în general, acești fiind factori majori de risc psihic pentru anxietate, depresie și autovătămare”, a declarat profesorul Ed Bullmore, șeful departamentului de psihiatrie de la Universitatea din Cambridge, potrvit revistei Lancet Psychiatry.

Deși este prea devreme pentru a știi sigur care va fi impactul asupra bunăstării oamenilor, există lecții pe care umanitatea ar fi trebuit să le învețe din trecut.

„Dacă ne uităm la focarul Sars din 2003, știm că există dovezi că au crescut ratele de anxietate, de depresie și stresul post-traumatic și, în unele grupuri, a existat și un număr crescut al sinuciderilor”, a declarat profesorul Rory O’Connor, de la Universitatea din Glasgow, coautor al studiului, pentru The Guardian.

Echipa de cercetători a susținut că este necesară analizat impactului politicilor de gestionare a pandemiei asupra șomajului și sărăciei, care joacă un rol important în problemele de sănătate mintală.

De asemenea, aceștia au pus accentul și pe prioritizarea găsirii unor modalitățile în care oamenii pot să facă față pandemiei, dar și pe găsirea unor modalități de a sprijini bunăstarea mentală, în special în grupurile vulnerabile, precum și în cadrul lucrătorilor din domeniul sănătății.

De asemenea, aceștia semnalează faptul că ar trebui studiat și impactul pe care îl au știrile, și nu numai, despre coronavirus asupra oamenilor

Impactul coronavirusului asupra creierului

În plus, cercetătorii au susținut că sunt necesare mai multe investigații cu privire la posibilul impact al coronavirusului asupra creierului, remarcând cercetările recente din China, în cadrul cărora s-a constatat că din 214 de pacienți din spitalele din Wuhan cu Covid-19, 78 au raportat simptome neurologice.

„Credem că este posibil să existe și un impact asupra sănătății mintale, mai precis la pacienții cu Covid, în moduri care sunt legate de creier și de răspunsul organismului la infecția virală”, a precizat ppacient covidcorofesorul Ed Bullmore.