PANDEMIE. Cum fluctuează ratele de infectare în Europa și ce rol au în relaxarea restricțiilor

Publicat: 02 05. 2020, 12:18
PANDEMIE. Cum fluctuează ratele de infectare în Europa și ce rol au în relaxarea restricțiilor / Sursă FOTO: Pixabay

Ratele de infectare din Europa sunt relativ mici, însă dacă autoritățile decid relaxarea restricțiilor prea devreme, acestea pot crește de la o zi la alta destul de mult.

Numărul R, sau R0, este un indicator prin care este măsurat gradul de transmitere al unei boli și reprezintă numărul mediu de persoane care care cineva diagnosticat pozitiv cu o anumită boală le poate infecta, resupunând că acestea nu sunt imune.

Numărul R diferă în funcție de populație, dar și de alți factori precum vârsta și frecvența contactului direct cu alte persoane, transmite Sky News.

O persoană diagnosticată pozitiv infectează în medie alte trei

În Europa, R0 este de aproximativ 3, ceea ce înseamnă că o persoană infectată, indiferent dacă este simptomatică sau asimptomatică, va transmite virusul la trei indivizi în fiecare fază a bolii iar aceștia vor infecta la rândul lor fiecare încă trei persoane.

Însă măsurile de distanțare socială pot reduce numărul cazurilor noi de infectare. Astfel, datorită izolării persoanelor infectate, R0 va scădea.

Rezultatul – noul număr R – se numește numărul efectiv de reproducere (Re) sau estimare în timp real a numărului de reproducere (Rt).

Acesta măsoară rata de transmitere a infecției la un moment dat și se schimbă în funcție de comportamentul oamenilor și imunitatea populației.

Dacă numărul este mai mare de 1, atunci înseamnă că numărul cazurilor crește exponențial, însă dacă numărul este mai mic de 1, atunci boala va dispărea treptat.

Comportamentul social, foarte important în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

Cercetătorii de la Școala Londoneză de Igienă și Medicină Tropicală au estimat în timp real numărul de reproducere a coronavirusului în lume. Astfel, s-a constat faptul că în Europa ratele de transmitere au scăzut în mai multe țări încă de la începutul lui martie iar la mijlocul lui aprilie se apropiau deja de 1.

Ratele de transmitere pot fi reduse și prin comportamentul social, însă n toate schimbările sociale au același impact.

Un studiu realizat de Imperial College din Londra a arătat că izolarea sau carantina totală poate reduce rata de transmitere în timp real cu pnă la 70% în timp ce lipsa evenimentelor publice o poate reduce cu până la 50%.

De asemenea, și alte măsuri de prevenție pot contribui la micșorare ratei de transmitere, însă nu au un impact la fel de puternic.

Institutul German robert Koch a sugerat recent ratele de infectare din Germania ar fi putut scădea încă dinainte de declararea stării de urgență întrucât oamenii deja începuseră să își schimbe comportamentul.

Calcularea numerelor R este un proces extrem de complicat deoarece se bazează pe faptul că numărul zilnic al cazurilor de infectare raportat este cel real. Una dintre principalele dificultăți în calcularea acestuia îl reprezintă decalajul temporar deoarece diagnosticarea pozitivă a unei persoane durează în medie între 10 și 14 zile.