Criza medicală fără precedent indusă de noul coronavirus a mobilizat toate forțele, atât la nivelul medicilor care încearcă să salveze viețile pacienților infectați, cât și în laboratoarele unde cercetătorii caută, cu înfrigurare, ceea ce poate fi numit – fără teama de a greși – ”vaccinul-minune” împotriva COVID-19.
Dezvoltarea unui vaccin poate dura mai mulți ani, fiind nevoie de teste amănunțite care să confirme că vaccinul ”funcționează” și nu vor apărea efecte secundare nedorite pe termen lung. În momentul de față, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că nu mai puțin de 17 potențiale vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în faza de testare pe oameni.
„Avem o reţea variată cu patru tipuri diferite de vaccinuri”, a precizat Ana Maria Henao Restrepo, conducătoarea departamentului pentru cercetare şi dezvoltare din cadrul OMS, potrivit Agerpres. Peste 150 de substanţe active sunt în prezent în faza de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva ”ucigașului nevăzut”.
Reprezentanții OMS au declarat că își păstrează optimismul, în ceea ce privește devoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, iar Universitatea Oxford din Marea Britanie se află ”în prima linie”, din acest punct de vedere.
Vaccinul AZD1222, creat de cercetătorii de la Oxford, este – de altfel – primul care va intra în cea de-a treia etapă a testelor clinice, anunță rreprezentanții OMS. Această a treia fază presupune ”desfăşurarea unor teste la scară largă pe un grup numeros de persoane în scopul stabilirii eficacităţii şi siguranţei produsului”.
OMS mai anunță și că cinci potențiale vaccinuri se află, acum, în cea de-a doua fază a testelor. Cercetările se desfășoară, în această fază a doua, pe un număr mai mic de pacienţi a căror stare de sănătate sugerează că substanţa ar trebui să producă efecte. De asemenea, teste clinice pentru vaccinuri sunt, totodată, în desfăşurare în Germania, inclusiv la compania Biontech, cu sediul în oraşul Mainz, şi la CureVac, în Tuebingen.