Prima pagină » Coronavirus » PANDEMIE. Laboratorul P4 din Wuhan neagă că ar fi la originea răspândirii coronavirusului: „Nici măcar un țânțar nu ar putea intra fără autorizație”

PANDEMIE. Laboratorul P4 din Wuhan neagă că ar fi la originea răspândirii coronavirusului: „Nici măcar un țânțar nu ar putea intra fără autorizație”

PANDEMIE. Laboratorul P4 din Wuhan neagă că ar fi la originea răspândirii coronavirusului: „Nici măcar un țânțar nu ar putea intra fără autorizație”

Reprezentanții laboratorului P4 din Wuhan, devenit celebru după ce a fost acuzat că ar sta la originea răspândirii noului tip de coronavirus, au decis să transmită un mesaj prin care își apără procedurile de securitate.

Prin intermediul unui mesaj video transmis către presa chineză, conducerea laboratorului a explicat că în interiorul acestuia s-au respectat întotdeauna proceduri extrem de stricte, informează Le Parisien.

Laboratorul lucrează cu tulpini de virus deosebit de periculoase, iar faptul că este localizat în orașul de unde a pornit pandemia de COVID-19 le-a adus o serie de acuzații angajaților acestuia în ultimele luni.

Printre cei care au lansat acuzații la adresa laboratorului din Wuhan se numără și președintele Statelor Unite, Donald Trump.

Directorul laboratorului: Nici un țânțar nu poate intra fără aprobare

Însă, la televiziunea publică CCTV, directorul laboratorului, Yuan Zhiming, a negat o astfel de posibilitate.

„Fără autorizație, nici măcar un țânțar nu ar putea intra în acest laborator. Niciunul dintre laboranții noștri nu ar putea ieși, nici măcar cu o picătură de apă sau o bucățică de hârtie asupra sa. Oamenii care își închipuie că am putea scoate animale din laborator pentru a le vinde sau că acestea ar putea scăpa, habar nu au cum funcționează lucrurile aici”, a spus Yuan.

Teoria cea mai acceptată cu privire la originea virusului este aceea că un liliac ar fi infectat un alt animal, cel mai probabil un pangolin, înainte ca virusul să fie transmis la om. Prima transmitere la om pare să fi fost într-o piață din Wuhan unde erau comercializate animale sălbatice vii.

Yuan Zhiming a declarat că este „firesc” ca laboratorul său să fie suspectat, întrucât acesta se află foarte aproape de epicentrul epidemiei. Însă acesta spune că este încrezător că „zvonurile vor dispărea treptat”.

„Nu a existat niciodată vreo scurgere de agenți patogeni sau vreo formă de contaminare umană”, a spus acesta.

Chiar dacă laboratorul poate să dea impresia că este „o cutie neagră secretă”, acesta este, de fapt, „foarte deschis și transparent”, a adăugat Yuan, care spune că speră ca pe viitor acesta să poată fi vizitat de cercetători străini.

Cu toate acestea, în ciuda solicitărilor repetate în acest sens, transmise încă de la începutul pandemiei, jurnaliștii AFP nu au primit permisiunea de a vizita laboratorul.

China a fost acuzată în repetate rânduri de lipsă de transparență în gestionarea pandemiei de COVID-19, iar Statele Unite și Australia au solicitat o anchetă internațională în acest sens. Beijingul s-a declarat profund deranjat de atitudinea celor două țări.

Peste 12 milioane de persoane au fost diagnosticate până în prezent cu COVID-19, iar peste jumătate de milion de oameni au murit din cauza acestei boli.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și