PANDEMIE. Oficial OMS: Mutațiile suferite de noul coronavirus nu vor influența eficacitatea unui eventual vaccin
Toate virusurile suferă, mai devreme sau mai târziu, diverse mutații, iar în această perioadă, în care oamenii de știință încearcă să găsească un vaccin eficient împotriva noului tip de coronavirus, mai multe voci au ridicat semne de întrebare cu privire la eficacitatea unui eventual vaccin în cazul apariției unor mutații.
Dr. Soumya Swaminathan a explicat că, în principiu, mutațiile pe care le-ar putea suferi noul tip de coronavirus nu vor afecta eficacitatea unui eventual vaccin, informează CNN.
„Mutațiile nu au fost identificate în ceea ce privește proteina de fixare a virusului, astfel că eficacitatea vaccinului nu va fi influențată”, a declarat Soumya Swaminathan.
Specialistul a adăugat că „virusurile continuă să se schimbe, să sufere mutații, iar noi trebuie să supraveghem acest lucru”.
În prezent există aproximativ 200 de echipe de specialiști care lucrează la nivel mondial pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, iar zece dintre cercetări au ajuns deja în faza studiilor pe oameni. Dintre acestea, patru studii sunt desfășurate în Statele Unite, cinci în China și unul în Marea Britanie. De asemenea, 126 de cercetări sunt în faza studiilor pre-clinice, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Totodată, dr. Swaminathan a explicat că indiferent de modul în care virusul ar putea suferi mutații, acestea nu ar putea fi suficient de importante pentru ca vaccinul să nu mai fie eficient.
„Este foarte important să avem studii clinice în mai multe țări pentru că există populații diferite, elemente genetice diferite, factori de risc diferiți, iar Organizația Mondială a Sănătății ar vrea ca propunerile actuale de vaccin să fie testate în cât mai multe state”, a spus specialistul.
Soumya Swaminathan: Vaccinul ar fi cea mai bună soluție în lupta împotriva pandemiei
Specialistul OMS a adăugat că apariția unui vaccin care să fie disponibil la nivel mondial este „cea mai bună soluție” pentru lupta împotriva pandemiei.
„Toată lumea așteaptă un vaccin pentru că este clar că un vaccin ar fi cea mai bună soluție pentru ieșirea din această pandemie. Dacă putem vaccina suficienți oameni, să spunem 50 sau 60% din populație, răspândirea virusului de la om la om poate fi stopată”, a declarat medicul.
Oficialul OMS a mai adăugat că agenția lucrează la dezvoltarea unui fond care să permită ca vaccinul, atunci când acesta va ajunge pe piață, să poată fi comercializat la nivel mondial și nu doar în câteva state. Ea a spus că există discuții între statele membre OMS cu privire la o distribuire echitabilă a vaccinului după apariția acestuia.