Lumea ”ar fi trebuit să asculte” recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a tras un semnal de alarmă asupra noului coronavirus încă de la sfârşitul lunii ianuarie, a declarat luni directorul organizaţiei internaţionale, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că autorităţile sanitare mondiale nu pot forţa ţările să urmeze recomandările OMS.
”Lumea ar fi trebuit să asculte cu atenţie OMS, deoarece starea de urgenţă la nivel global a fost declanşată pe 30 ianuarie”, în contextul în care atunci existau 82 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. „Pandemia este departe de final”, a avertizat Ghebreyesus, citat de CNN.
Pandemia de coronavirus a ucis peste 206.000 de oameni în întreaga lume de la apariţia sa, în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale. Dacă Europa se îndreaptă cu precauţie spre o relaxare, cererile în acest sens s-au înmulţit în ultimele zile în Brazilia şi Statele Unite. Cu toate acestea, epidemia în aceste două ţări nu se află în aceeaşi etapă ca cea de pe Vechiul Continent.
Întrebat despre politica de relaxare a a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, în timp ce Brazilia nu a atins încă vârful pandemiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a indicat că OMS ”nu are mandat pentru a forţa ţările să pună în aplicare” recomandările sale şi a subliniat importanţa de a acorda atenţie acestora.
‘Noi am sfătuit întreaga lume să pună în aplicare o abordare globală a sănătăţii publice. Am spus să depistăm cazurile, să testăm, să izolăm şi să căutăm contactele. Ţările care au urmat recomandările sunt într-o poziţie mai bună decât altele. Este un fapt ”, a spus președintele OMS.
”Fiecare ţară ar fi putut iniţia toate aceste măsuri de sănătate publică posibile. Cred că este suficient pentru a arăta importanţa pe care o are respectarea recomandărilor OMS”, a mai spus directorul organizaţiei, potrivit Agerpres. SUA, care au înregistrat primul deces cauzat de noul coronavirus la sfârşitul lunii februarie, sunt de departe cea mai afectată ţară de pandemie, atât în ceea ce priveşte numărul infecţiilor, cât şi cel al deceselor. Washingtonul, care acuză OMS că a gestionat greşit pandemia şi că a întârziat să dea un semnal de alarmă pentru a nu jigni Beijingul, şi-a îngheţat contribuţia financiară la organizaţie.
În faţa acestor critici, directorul OMS şi-a apărat în mod repetat activitatea, respingând săptămâna trecută apelurile la demisia sa. Luni, el a insistat asupra faptului că vor fi făcute recomandări bazate pe ştiinţă şi dovezi, concluzionând că depinde de fiecare ţară respectarea acestora.
OMS va organiza începând cu 17 mai Adunarea Mondială a Sănătăţii, care este organismul său decizional suprem şi care reuneşte toate ţările membre în fiecare an.