Pe lângă antibiotice, Coreea de Nord tratează COVID cu ceaiuri de trei ori pe zi și gargară cu apă sărată
Coreea de Nord luptă împotriva COVID cu antibiotice şi remedii casnice precum gargara cu apă sărată sau ceai, în contextul în care nu a început încă o campanie de vaccinare şi, până săptămâna trecută, a insistat că nu există COVID.
Coreea de Nord mobilizează acum forţe, inclusiv armata, pentru a combate ceea ce autorităţile au recunoscut că este un focar „exploziv„.
Într-un interviu acordat luni televiziunii de stat, ministrul adjunct al sănătăţii publice, Kim Hyong Hun, a declarat că ţara a trecut de la un sistem de carantină la unul de tratament pentru a face faţă sutelor de mii de cazuri suspecte de „febră” raportate în fiecare zi, anunţă Reuters, citat de Antena 3.
Pentru a trata COVID şi simptomele sale, presa de stat a încurajat pacienţii să folosească analgezice şi antifebrile, cum ar fi ibuprofenul, precum şi amoxicilina şi alte antibiotice – care nu combat viruşii, dar care sunt uneori prescrise pentru infecţii bacteriene secundare.
În timp ce anterior minimizau vaccinurile, considerând că acestea „nu sunt un remediu”, mass-media au recomandat gargară cu apă sărată sau consumul de ceai de „caprifoi japonez” sau de frunze de salcie de trei ori pe zi.
„Tratamentele tradiţionale sunt cele mai bune!”, a declarat o femeie pentru televiziunea de stat, în timp ce soţul ei spunea că le cerea copiilor lor să facă gargară cu apă sărată în fiecare dimineaţă şi seară. O locuitoare în vârstă din Pyongyang a declarat că a fost ajutată de ceaiul de ghimbir şi de aerisirea camerei sale.
Liderul ţării, Kim Jong Un, a declarat duminică – când agenţia de ştiri de stat KCNA a raportat încă 392.920 de cazuri de febră şi alte opt decese – că rezervele de medicamente nu ajung la oameni şi a ordonat corpului medical al armatei să ajute la stabilizarea proviziilor în Pyongyang, unde pare să se concentreze epidemia.
KCNA a precizat că numărul cumulat al bolnavilor de febră se ridică la 1.213.550, cu 50 de decese.
Aceasta nu a precizat câte infecţii suspecte au fost testate pozitiv pentru COVID. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis în Coreea de Nord câteva truse de ajutor şi alte provizii, dar nu a precizat ce medicamente conţin acestea. De asemenea, China şi Coreea de Sud s-au oferit să trimită ajutoare dacă Pyongyangul le solicită.
Deşi nu pretinde că antibioticele şi remediile casnice vor elimina COVID, Coreea de Nord are un lung istoric de dezvoltare de tratamente nedovedite ştiinţific, inclusiv o injecţie făcută din ginseng despre care pretindea că ar putea vindeca orice, de la SIDA la impotenţă.
În ciuda numărului mare de medici pregătiţi şi a experienţei în mobilizarea pentru urgenţe sanitare, sistemul medical nord-coreean este extrem de subdimensionat, spun experţii