Pericolul Covid-19 nu a trecut. OMS avertizează că noul coronavirus se răspândește mai repede decât sunt distribuite vaccinurile

Publicat: 15 06. 2021, 09:28
Pericolul Covid-19 nu a trecut. OMS avertizează că noul coronavirus se răspândește mai repede decât sunt distribuite vaccinurile / Sursa FOTO: wikimedia.org

Omenirea nu a scăpat de pericolul Covid-19. Pandemia încă nu a trecut, încearcă Organizația Mondială a Sănătății să convingă lumea. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă cu privire la răspândirea noului coronavirus, despre care afirmă că se „împrăștie” mai repede decât sunt distribuite vaccinurile.

Recenta transmitere a coronavirusului, care îngrijorează autoritățile sanitare din toată lumea, este atribuită noilor variante, Alpha şi Delta, considerate a fi cele mai contagioase.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Riscurile au crescut”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a identificat și cine sunt persoanele aflate în cel mai mare pericol. Într-o conferință de presă, directorul OMS a declarat: „Riscurile au crescut pentru persoanele care nu sunt protejate și care reprezintă cea mai mare parte a populaţiei lumii. În timp ce cazurile săptămânale sunt cele mai scăzute din februarie, decesele nu scad la fel de repede. Declinul global maschează o creştere îngrijorătoare a cazurilor şi deceselor în multe ţări”.

Conform OMS, dacă la nivel global a scăzut numărul de cazuri pozitive, decesele n-au avut același ritm, din contră. În toată lumea au fost raportate peste 3,8 milioane de decese Covid-19. Însă, chiar și după şapte săptămâni la rând de scădere a cazurilor de infectare, numărul morților în ultima săptămână este încă similar cu cel raportat acum 7 zile, arată OMS. Toate aceste date stârnesc îngrijorare în lumea medicală.

Situația din Africa, cea mai gravă

Cea mai gravă situație este în Africa, acolo unde rata mortalității continuă să fie una ridicată. Țările africane au raportat mai puţine cazuri pozitive decât majoritatea statelor lumii, dar cu toate astea decesele sunt foarte numeroase. Cele mai multe țări au acces foarte greu la vaccinuri, diagnostic şi aprovizionare cu oxigen, totul ca parte a unei inechităţi medicale despre care OMS tot avertizează de câțiva ani încoace.

Există suficiente doze de vaccinuri la nivel global pentru a reduce transmisia coronavirusului şi a salva multe vieţi, dacă sunt utilizate în locurile potrivite pentru persoanele potrivite” – Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

În esență, despre acest subiect s-a discutat apăsat și la summit-ul G7, recent găzduit de Marea Britanie. Cele mai puternice șapte națiuni de pe mapamond s-au angajat să distribuie 870 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume. Este un ajutor nesperat, dar insuficient, consideră OMS. „Avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de aceste vaccinuri mai repede. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi”, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de cotidianul The Guardian. Concluzia șefului OMS: omenirea nu a scăpat de pericolul Covid-19.