Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), medicul militar Valeriu Gheorghiță, a susținut joi, la Palatul Victoria, o conferință de presă.
El a vorbit despre posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, adică prin combinarea vaccinului AstraZeneca cu un vaccin pe bază de ARN Mesager.
„Este o discuție avansată pe care o avem în momentul de față și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală, în baza datelor științifice noi care au fost publicate și în baza recomandărilor comisiilor de specialitate, de epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății”, a spus acesta.
Acesta a anunțat că o altă prioritate a campaniei este cea legată de conceptul „Orașul vaccinează satul”, astfel că în perioada următoare va crește numărul de echipe mobile de vaccinare. Potrivit lui Gheorghiță, din cele 2.862 de comune pentru care sunt prevăzute activități de vaccinare, în 1.823 au fost deja echipele mobile. În alte 177 de comune sunt deja organizate centre de vaccinare.
„Schemele heterologice de vaccinare, combinarea a două vaccinuri cu tehnologii diferite, în mod particular cea cu prima doză efectuată cu ser de la AstraZeneca și a doua doză cu ARN mesager.La acest moment avem răspuns de la Comisia de epidemiologie care recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm răspuns și de la Comisia de sănătate publică de la nivelul ministerului.Vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare decizia finală.
Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice pe baza cărora să luăm această decizie. Nu contravine Agenției Medicamentului, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică de vaccinare în baza datelor care certifică siguranța și eficacitatea schemelor de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a declarat că aproximativ 43.000 de doze de vaccin produse de compania AstraZeneca și care au depășit perioada de valabilitate pe 30 iunie au fost carantinate de către autorități, care așteaptă informații suplimentare.
Medicul a mai spus că toate dozele care au expirat au fost retrase și sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare. Acestea urmează să fie carantinate la nivelul direcțiilor de sănătate publică.