Vaccinul împotriva COVID-19 produs de companiile Pfizer și BioNTech poate fi depozitat timp de două săptămâni la temperaturi mai ridicate decât cele recomandate până în prezent, potrivit unor informații transmise vineri de către cei doi producători.
Companiile farmaceutice au transmis vineri Autorității americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) date care „demonstrează stabilitatea vaccinului” atunci când acesta este stocat la temperaturi cuprinse între -25 și -15 grade Celsius, adică la temperatura unor congelatoare medicale obișnuite, informează Antena 3, care adaugă că această informație ar putea facilita distribuția vaccinului Pfizer-BioNTech.
Pentru acest vaccin, primul aprobat în Uniunea Europeană, transportul și depozitarea sunt condiționate în acest moment de menținerea unor temperaturi foarte scăzute, cuprinse între -80 și -60 de grade Celsius.
Astfel, sunt necesare recipiente speciale, care au reprezentat principalul obstacol logistic în distribuția serului Pfizer-BioNTech.
Noile reguli de depozitare ‘„ar putea facilita gestiunea vaccinului nostru în farmacii şi permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare”, a precizat Ugur Sahin, patron şi fondator al BioNTech.
Conservarea pe termen lung (până la șase luni) trebuie făcută în continuare la temperaturi foarte scăzute, dar Pfizer și BioNTech au solicitat FDA să autorizeze depozitarea pe o perioadă de două săptămâni la temperaturi între -15 și -25 de grade a serului.
Acest interval s-ar putea adăuga la posibilitatea de a conserva serul la temperatura unui frigider obișnuit (+2 – +8 grade) timp de cinci zile.
Un alt vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager, cel produs de Moderna, poate fi deja depozitat timp de șase luni la -20 de grade Celsius și rămâne stabil într-un frigider clasic timp de 30 de zile.
BioNTech şi Pfizer lucrează totodată la găsirea „unor noi formule care ar putea face vaccinul nostru chiar şi mai uşor de transportat şi utilizat”, a adăugat Sahin.