Pfizer evaluează eficacitatea unei a treia doze de vaccin în cazul variantei Delta a SARS-CoV-2
Compania americană Pfizer a anunțat că a lansat un studiu de evaluare a siguranței unei a treia doze de vaccin în lupta împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2, tulpină care se transmite de două ori mai rapid.
Potrivit directorului general al filialei spaniole a Pfizer, Sergio Rodriguez, citat de EFE, compania desfășoară studii asupra tuturor variantelor SARS-CoV-2 care apar, „de la cele inițiale și până la cele care au apărut mai târziu”, informează Digi24.
Rodriguez spune că în prezent compania desfășoară un studiu referitor la varianta Delta a coronavirusului (cunoscută inițial ca „tulpina indiană”, care se transmite de două ori mai repede decât tulpina inițială a virusului.
Pe de altă parte, oficialul spune că sunt în curs unele evaluări referitoare la imunitatea oferită de serul Pfizer-BioNTech deja folosit, iar rezultatele par să arate că indicii de imunizare în ceea ce privește persoanele imunizate cu schema completă se mențin la peste 90% la șase luni de la vaccinare.
Imunitatea dată de vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea dura câțiva ani
Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna ar putea să confere imunitate câțiva ani împotriva SARS-CoV-2, arată un nou studiu, desfășurat în Statele Unite.
Mai mult, persoanele care au trecut prin boală înainte de vaccinare ar putea beneficia de imunitate pe viață, potrivit aceluiași studiu.
Astfel, cei care au fost imunizați cu unul dintre cele două vaccinuri care folosesc tehnologia ARN mesager ar putea să nu mai aibă nevoie de noi doze, atât timp cât virusul nu va evolua foarte mult. În cazul celor care au trecut prin boală înainte de imunizare, doza inițială și rapelul ar putea fi suficiente pentru tot restul vieții.
Autorii studiului au obținut aceste rezultate după ce au urmărit reacția imunologică a 14 persoane, printre care opt persoane care trecuseră deja prin boală, care au fost vaccinate cu două doze Pfizer-BioNTech.
Constatările acestui nou studiu se adaugă dovezilor deja existente potrivit cărora majoritatea persoanelor imunizate cu vaccinurile ARN mesager ar putea să nu aibă nevoie de o a treia doză atât timp cât virusul nu devine mai agresiv, iar variantele noi nu sunt mai contagioase.