Platforma națională de informare: „Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente!” Ce a arătat un studiu recent din SUA
Specialiștii Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, RO Vaccinare, au reiterat, miercuri, că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente, așa cum arataă un nou studiu publicat de autoritățile sanitare americane.
„Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente”, au scris, miercuri, responsabilii Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 de pe Facebook, RO Vaccinare.
Aceștia au făcut referire la un nou studiu publicat de CDC – Centers for Disease Control and Prevention Centrele pentru Contolul Bolilor și Prevenție – autoritatea sanitară din Statele Unite ale Americii.
Numărul de decese raportat, mai mic decât cel așteptat în populația generală
Conform sursei citate, studiul din SUA, care analizează date privind siguranța vaccinurilor COVID-19 pe o perioadă de șase luni din sistemele de monitorizare CDC (VAERS și v-safe), evidențiază că vaccinurile COVID-19 sunt sigure.
„Numărul de decese raportat în VAERS a fost mai mic decât cel așteptat în populația generală nevaccinată, pe aceleași grupe de vârstă. În acest raport recent, oamenii de știință au descoperit că efectele secundare au fost în general ușoare și de scurtă durată, iar cele mai multe evenimente adverse raportate nu au fost grave. CDC recomandă ca toate persoanele eligibile să se vaccineze împotriva COVID-19 cât mai curând posibil”, au transmis specialiștii români.
Conform documentului publicat pe site-ul CDC, în decembrie 2020, două vaccinuri împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager au fos autorizate pentru a fi folosite în SUA și, pe baza datelor de siguranță în intervalul 14 decembrie 2020 – 14 iunie 2021, majoritatea rapoarterlor arată că reacțiie au fost majoritar – 92,1% – ușoare, 6,6% au fost serioase, dar nu decese, iar 1,3% au fost decese. Potrivit datelor au fost mai multe persoane vaccinate – 32,1% care au spus că nu au putut să muncească sau să facă activități obișnuite după a doua doză decât după prima (11,9%).
România a depășit recent pragul de 7 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, dar ponderea populației imunizate în acest fel este încă scăzută. Încă peste 10.000 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore în România și peste 450 de pacienți cu SARS-CoV-2 au decedat.