Profesorul Pietro Ichino, jurist, jurnalist și politician italian, a declarat recent că angajatorii au dreptul legal de a concedia angajații care nu vor să-și facă vaccinul împotriva COVID-19!
„Nu numai că se poate, dar în multe situații este chiar necesar, obligatoriu!”, a declarat juristul din Italia, potrivit stiripesurse.ro, care citează Corriere della Sera.
Profesorul Ichino spune că articolul 2087 din Codul Civil obligă angajatorul să adopte toate măsurile necesare, prevăzute de știință și experiență, pentru a garanta siguranța fizică și psihică a celor care lucrează în compania sa.
Întrebat de jurnaliștii de la Corriere dacă se referă faptul că patronul poate concedia un angajat în acest sens, juristul a spus că „nu numai că poate să facă asta, dar trebuie să o facă.”
„Oricine poate refuza vaccinarea; dar dacă acest lucru pune în pericol sănătatea altor persoane, refuzul va constitui un impediment obiectiv pentru continuarea relației de muncă”, a mai adăugat Ichino.
Potrivit articolului 32 din Constituția italiană, cetățenii sunt liberi să refuze un tratament, iar juristul italian susține că, atât timp cât sănătatea altora nu e pusă în pericol prin refuzarea vaccinului, poate fi invocat acest articol.
Dacă sunt și alte vieți în joc, libertatea constituțională poate fi pusă sub semnul întrebării.
Ar putea o companie să condiționeze revenirea la locul de muncă prin vaccinarea anti-COVID a angajaților? Ce a răspuns Raed Arafat, șeful DSU, în condițiile în care, desigur, unul dintre cei mai mari angajatori este chiar statul român!
„Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populația să se vaccineze printr-o informare corectă și transparentă. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntară și pe convingere. Rolul nostru este de a convinge cât mai mulți. Iar dacă a convinge înseamnă să ne vadă alții că ne vaccinăm, eu n-am nicio problemă (să mă vaccinez public)”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.