Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat în cursul serii de luni, 29 martie, care este miza protestelor AUR, respectiv cele anti-restricții.
Specialistul Cristian Pîrvulescu este de părere că prin protestele anti-restricții se încearcă specularea „unui sentiment de nesiguranță și de nemulțumire care există la o parte a societății”.
„Este o manifestare care trebuie integrată în genul de manifestări care în momentul de față se produc peste tot în lume. Este vorba despre încercarea de a specula un sentiment de nesiguranță și de nemulțumire care există la o parte a societății. Am auzit și eu scandările, din punctul meu de vedere sunt de fapt susținători ai echipelor de fotbal, comportamentul este acela, scandările sunt tipice de la meciurile de fotbal, de obicei între Dinamo și Steaua, deci nu e nicio noutate, știm că George Simion a strâns foarte mult sprijin din această și că o parte din falanga AUR este reprezentată de acești susținători”, a explicat politologul la Digi24.
De asemenea, acesta a precizat și ce înseamnă de fapt sloganul „Libertate!” strigat de protestatarii anti-restricții.
„În primul rând sloganul «Libertate!» – dacă nu e spus cu rea intenție, atunci evident este o eroare de gândire, pentru că libertatea poate să existe în ceea ce privește lucrurile obișnuite, nu știința. Faptul că folosesc acest slogan este o formă de exprimare a neînțelegerii lumii în care trăiesc. Nu poți să oprești virusul să circule pentru că protestezi, din contră, accelerezi circulația virusului și este foarte probabil că unii oameni se vor îmbolnăvi din cauza asta, iar asta afectează afacerile de care se vorbea mai devreme, pentru că starea economiei depinde de starea de sănătate a populației, de starea sistemului sanitar”, a mai susținut profesorul în științe politice.
Totodată, acesta și-a exprimat părerea că oamenii din stradă au aflat despre discursul lui Max Weber, privind violența statului, prin intermediul celor care i-au instigat, nu direct de la sursă.
„Este vorba despre o mișcare care evident pune în discuție legitimitatea măsurilor dar și a Guvernului. Guvernul este provocat să intervină în mod violent, ați văzut discursul mai devreme – violența statului – ați spune că acei oameni l-ar fi citit pe Max Weber. Nu cred că l-au citit. (Discursul l-au aflat, n.red.) de la cei care i-au instigat. Este vorba despre o permanentă transmitere a acestor idei, în care se explică că statul are monopolul legitim al violenței – este definiția conservatoare a statului pe care a dat-o Max Weber. Sigur că un stat de drept trebuie să respecte libertățile, iar ceea ce s-a întâmplat acolo este o încălcare a dreptului la viață, o libertate fundamentală, de către acei oameni. Care o fac în numele a ce? Care este programul și ce vor să facă cu asta?”, a completat Cristian Pîrvulescu.
„Am văzut o știre interesantă la televiziunea publică elvețiană, o manifestație asemănătoare a avut loc joia trecută într-un mic orășel elvețian, 2.000 de oameni. Ei bine, toată comunitatea a reacționat pozând, punând pe rețelele sociale, fotografii cu oameni care respectă restricțiile, pentru că majoritatea respectă restricțiile. Oamenii aceștia cred că au dreptul monopolului asupra comunicării. Asistăm acum la o confruntare simbolică prin care vor să preia dezbaterea publică și să o orienteze într-o anumită direcție”, a mai explicat politologul.
În cursul serii de luni, în Capitală a avut loc o nouă serie de proteste anti-restricții. Piața Victoriei a fost ocupată de protestatarii care scandau împotriva Guvernului Cîțu. Nemulțumirile românilor vizează atât restricțiile impuse de autorități, cât și situația socio-economică a țării.
Mulți dintre participanții la protestul din Capitală erau tineri. De fapt, așa cum se vede din imaginile furnizate de GÂNDUL.RO (VEZI AICI), în Piața Victoriei au venit chiar și copii împreună cu părinții lor. Iar cei mici scandau pentru „Libertate!”, chiar dacă, poate, niciunul dintre ei nu știa ce înseamnă asta.