PRECIZĂRI. Ministrul Sănătății, despre decesele cauzate de coronavirus: Ar putea fi mai multe
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat, referitor la numărul deceselor cauzate de coronavirus, că cifra pe care o vedem reprezintă numărul de decese care au confirmat şi infecţia cu COVID-19.
„Ei ar putea fi mai mulţi în condiţiile în care am avut un context în care să solicităm o necropsie la cel decedat, având contextul epidemiologic. Neavând contextul epidemiologic, având comorbidităţi, de altă natură, atunci nu s-a solicitat”, explică el.
„Cifra pe care o vedem reprezintă numărul de decese care au confirmat şi infecţia cu COVID-19. Ei ar putea fi mai mulţi în condiţiile în care am avut un context în care să solicitm o necropsie la cel decedat, având contextul epidemiologic. Neavând contextul epidemiologic, având comorbidităţi, de altă natură, atunci nu s-a solicitat”, a declarat Nelu Tătaru, sâmbătă, la Digi 24.
De asemenea, Tătaru a mai precizat că Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au intrat în perioada de gestionare a pandemiei „ca tot ce înseamnă sistem medical: fără resurse, depozite goale, nepregătiţi şi poate, la început, am luat uşor situaţia”.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă dimineață că alte două persoane au murit după infectarea cu coronavirus. Bilanțul total al deceselor fiind de 1318.
Nelu Tătaru, la Gândul LIVE
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, marți, în platoul emisiunii Gândul Live, că face demersuri pentru revenirea spitalelor sub coordonarea Ministeului Sănătății, din cea a autorităților locale. Motivul se regăsește în experința din timpul stării de urgență pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, când, datorită preluării acestei atribuții, ministrul a putut schimba din funcții manageri și a putut impune coordonare militară în unitățile sanitare unde fuseseră descoperite nereguli.
„Noi trebuie să evaluăm situația de fapt. Gândiți-vă că DSP-urile și-au pierdut din autoritate, pdată cu modificările din 2010, în care, dacă azi mai dau niște avize sau fac o inspecție de stat, nu mai au controlul asupra unităților sanitare, cum era odată, în care avizai orice act, ajungea la un consiliu local sau ajungea la minister. Acum toate au devenit oarecum facultative Trecând peste asta, nu e nici atractiv un loc la DSP, nici din punct de vedere financiar, nici al autorității pe care o ai”, a precizat ministrul Tătaru.