Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, transmite că este recomandabil ca populația să se vaccineze împotriva infecției cu SARS-CoV-2, însă „nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”.
„Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu. (…) Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de tesare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24.
Nelu Tătaru a declarat, în același context, că susține legea privind vaccinarea obligatorie.
Premierul Ludovic Orban s-a declarat, marți, un susținător al vaccinării, afirmând că statul trebuie să deruleze campanii de contracarare a ”absurdităților antivacciniștilor” și că strategia dezinformărilor este elaborată ”în afara Europei, mai spre est”.
”Eu sunt un susținător al vaccinului. Ar trebui să fim și noi mai proactivi, să derulăm campanii în care să contracarăm toate absurditățile și toate aberațiile pe care le-am auzit în campanile pe care nu știu cine le finanțează. E clar că sunt finanțate campaniile antivacciniștilor, care în mod evident, fac parte dintr-un mecanism elaborat al unei strategii de dezinformare care e aplicată nu numai în România, ci și în alte țări din Europa și care în mare parte cred că-și are izvorul în afara Europei, mai spre est”, a declarat Ludovic Orban.