Prima pagină » Coronavirus » PRECIZĂRI. Tătaru, despre efectele deciziei CCR: 550 de persoane externate la cerere

PRECIZĂRI. Tătaru, despre efectele deciziei CCR: 550 de persoane externate la cerere

PRECIZĂRI. Tătaru, despre efectele deciziei CCR: 550 de persoane externate la cerere
Nelu Tătaru va susține o conferință de presă la Brașov, începând cu ora 14.15. Ministrul Sănătății se întâlnește cu reprezentanții spitalelor și autoritățile locale

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că în ultimele 24 de ore, ca efect al deciziei CCR, s-au externat la cerere un număr de 550 de persoane, din toate spitalele din țară.

Tătaru precizează că persoanele care au solicitat au fost externate

„Vă pot spune că în ultimele 24 de ore s-au externat 550 de persoane. Cine a cerut, a fost externat. Fiecărui pacient care își face externarea trebuie să i se explice tratamentul, recomandările. Sunt din toată țara, fără o zonă anume”, a declarat, luni, la Digi 24, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că sunt și persoane conștente, care au solicitat ca izolarea să fie instituționalizată, pentru a-și proteja familiile.

Tătaru a mai spus că în continuare pericolul infectării cu noul coronavirus este mai mare.

„Pacienți pozitivi, simtomatici sau nu, sunt externați. Sperăm ca acest proiect legislativ să treacă repede de Parlament, ca să avem instrumente cu care să luptăm cu pandemia”, a mai spus Tătaru.

Acesta speră ca în aproximativ o săptămână să existe procedură legală pentru ca izolare și carantină, ținând cont de reglementările Curții Constituționale.

Ce se întâmplă cu asimptomaticii

Nelu Tătaru a explicat că externarea pacienților infectați cu COVID-19 asimptomatici va fi decisă în fiecare caz în parte de medicul curant.

„Acum o săptămână se elabora un ordin de ministru al Sănătății în care asimptomaticii sau cei cu simptome ușoare, dar fără simptome în ultimele trei zile, după un test în a șaptea zi, erau externați, a zecea zi. Cei care mai aveau un test pozitiv la externare mai rămâneau în izolare încă patru zile până la 14 zile. Menționez că, odată cu clarificarea sau concordanța cu Curtea Constituțională – ce înseamnă izolarea la domiciliu – rămânem pe criteriile în care un pacient și fiecare pacient trebuie tratat în mod particular. Există bolnavi, nu există boli. Evaluarea fiecărui pacient – clinică, paraclinică, pe aparate și sisteme ale unui medic curant – poate decide evoluția în timp a externării sau nu”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la finalul ședinței de Guvern de luni.

În cadrul ședinței, Executivul a fost adoptat proiectul de lege privind măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru punerea în acord a deciziei Curţii Constituţionale privind carantina, izolarea și internarea obligatorie a persoanelor cu COVID-19. Proiectul de lege, detaliat de comandatul acțiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a fost trimis în Parlament pentru dezbatere în regim de urgență.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și