Un fost comisar FDA a declarat că eforturile de atenuare pentru a stopa răspândirea coronavirusului nu au funcționat la fel de bine cum era de așteptat, în timp ce prevede că peste 100.000 de oameni vor muri de virus până în iunie.
Doctorul Scott Gottlieb a anunțat în cursul serii de duminică, 3 mai, că în Statele Unite ale Americii au fost confirmate 1.182.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus iar 68.157 de persoane au murit.
„În aproximativ 20 de state numărul noilor infectări a crescut: Illinois, Texas, Maryland, Indiana, Virginia, Carolina de Nord, Tennessee. Așadar, ținând cont că mijloacele de prevenire nu au eșuat, totuși putem spune că lucrurile nu au mers așa cum ne așteptam. Ne așteptam să vedem deja o scădere semnificativă a numărului de infectări și a deceselor în întreaga țară, însă nu se întâmplă asta”, a declarat doctorul în cadrul emisiunii „Face the Nation”, difuzată de CBS.
De asemenea, fostul comisar FDA a pus la îndoială măsurile luate de Casa Albă deoarece „numerele au început din nou să crească” în ultimele două săptămâni.
„Este foarte greu de prezis ce se va întâmpla după iunie pentru că am putea avea focare extinse sau reducerea cazurilor pe timpul verii. Însă cred că până la sfârșitul lui iunie vom avea peste 100.000 de decese în întreaga țară. S-ar putea ca 20.000 – 30.000 de noi infetări pe zi și mii de morți să devină noul normal”, a mai explicat specialistul.
Fostul comisar FDA a pus accentul și pe faptul că probabil nummărul cazurilor de infectare este mult prea mare deoarece se crede că doar 1 din 10 persoane este diagnosticat în mod oficial.
În plus, acesta a explicat faptul că măsurile de prevenție precum purtarea măștilor medicale și distanța de aproximativ 2 metri între persoane ar putea deveni „noua normalitate” și, de asemenea, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește un nou val de infectări care ar putea apărea în toamnă.
„Cred că pe măsură ce Guvernul își dă seama că răspândirea coronavirusului este ceva constant va dori să redeschidă economia deoarece cu cât ai mai mulți bani, cu aât mai bine, va putea investi în tehnologia necesară pentru a se asigura că avem medicamente în toamnă”, a mai punctat doctorul pentru sursa citată.