Prima pagină » Coronavirus » Premierul anunță când „vom avea” vaccinul împotriva coronavirusului

Premierul anunță când „vom avea” vaccinul împotriva coronavirusului

Premierul anunță când „vom avea” vaccinul împotriva coronavirusului

Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut că există posibilitatea ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie finalizat la sfârșitul acestui an, ceea ce ar însemna că la începutul anului 2021 va începe și campania de vaccinare.

Ludovic Orban a precizat în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 30 octombrie, că va exista un interval de timp între finalizarea testelor în ceea ce privește vaccinul și punerea lui pe piață.

Premierul României: „Va exista și o strategie de vaccinare”

„Există 3 companii care sunt într-o fază avansată de testare a unui vaccin. Sigur, până când nu se termină testele, este foarte greu de spus când va fi gata un vaccin. Chiar și după finalizarea testelor va exista un timp până când vaccinul va fi disponibil, va exista o strategie de vaccinare. Ceea ce este clar: la nivelul Uniunii Europene există o strategie de distribuție către fiecare țară în funcție de mărimea populației fiecărei țări, deci nu va fi o distribuție discrimatorie. Evident, va exista și o strategie de vaccinare. Nu vreau să mă hazardez să dau declarații, însă existe speranțe ca testele clinice să fie finalizate până la finalul acestui an ceea ce înseamnă că vom avea vaccinul la începutul anului viitor”, a declarat Ludovic Orban.

Cine se va ocupa de distribuirea vaccinului anticovid în România? Alexandru Rafila face apel la Ministrul Sănătății să precizeze termenele când va fi efectuată vaccinarea

Alexandru Rafila a anunțat prima condiție ce necesită a fi îndeplinită pentru ca vaccinul anticovid să fie transportat în condiții optime De la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile, a reamintit Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila face apel la Ministrul Sănătății să precizeze termenele când va fi efectuată vaccinarea, nu doar autorizarea acestuia, fiind un drum care trebuie urmat și o logistică care trebuie făcută.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienţii cu comorbidităţi – este un drum care trebuie urmat şi o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aş vrea să îl rog pe domnul Tătaru să anunţe aceste termene – nu ştiu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Rafila.