Premierul Florin Cîțu explică de ce se fac mai puține teste COVID-19: „Am cerut mai multe informaţii la INSP” / Persoanele care se testează acasă raportează medicului de familie
Premierul României, Florin Cîțu, a explicat în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, 27 ianuarie, după ședința de Guvern, de ce în România s-au făcut mai puține teste COVID-19 în ultima perioadă.
Florin Cîțu a fost întrebat de ce în ultima perioadă s-a testat mai puțin, fapt care i-a determinat pe unii medici să susținî cî numărul cazurilor COVID-19 ar putea ajunge la 60.000.
„Numărul mare la ATI nu există. Constant am fost şi sub o mie de persoane internate. Această informaţie nu se confirmă. În ceea ce priveşte testările, aici am cerut mai multe informaţii la INSP, au fost mai multe discuţii. De multe ori mă uit şi la alţi indicatori, la internare în spitale şi la ATI. Dacă era cum spuneau acei specialişti trebuia să vedem, ok, sunt persoane care nu se testează, dar sunt îmbolnăviri. Atunci ar fi trebuit să vedem o creştere a numărului de persoane la ATI sau la numărul de internări şi nu vedem acest lucru”, a explicat premierul.
Florin Cîțu: „Cei care se testează acasă cu test antigen şi văd că sunt pozitivi, de obicei sună la medicul de familie”
De asemenea, Florin Cîțu a precizat faptul că există și persoane care se testează acasă, dar acestea raportează rezultatul testului către medicul de familie.
„Încercăm să găsim care e adevărul. Eu presupun că cei care se testează se testează mai mult acasă. Cei care se testează acasă cu test antigen şi văd că sunt pozitivi, de obicei sună la medicul de familie. Trebuie să ne uităm la mai mulţi indicatori ca să luăm o situaţie reală asupra acestui fenomen. Nu tratăm foarte uşor situaţia cu noua tulpină din Anglia. Încercăm să identificăm ce riscuri există, de aceea am spus să nu se umble la ATI, să existe paturi. E un cost pentru care trebuie să fim pregătiţi”, a mai declarat premierul.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.604 de teste RT-PCR (17.096 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.508 la cerere) și 7.523 de teste rapide antigenice, a tranmis Grupul de Comunicare Strategică în cursul zilei de miercuri, 27 ianuarie.