Președintele Africii de Sud le cere statelor bogate să cedeze o parte din vaccinurile anti-COVID comandate
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a făcut apel la statele dezvoltate ale lumii să înceteze stocarea în exces de vaccinuri împotriva COVID-19.
Acesta solicită ca statele bogate să cedeze acele doze de care nu au nevoie, subliniind că omenirea trebuie să acționeze împreună pentru a combate pandemia de COVID-19, informează site-ul agenției Agerpres.
„Avem nevoie ca aceia care au acumulat vaccinuri să le cedeze aşa încât alte ţări să le poată avea. Ţările bogate ale lumii au ieşit în faţă şi au achiziţionat cantităţi mari de vaccinuri. Unele state au achiziţionat chiar de până la patru ori faţă de necesarul populaţiei lor, excluzând astfel alte ţări”, a spus Ramaphosa într-o reuniune în format virtual a Forumului Economic Mondial.
Ramaphosa: Statele africane vor și ele să aibă acces la vaccinuri
Ramaphosa, care prezidează actualmente Uniunea Africană, a mai spus că ţările continentului vor acces la fel de rapid la vaccinuri ca şi alte state.
„Nu suntem toţi în siguranţă dacă unele ţări îşi vaccinează locuitorii, iar alte ţări nu vaccinează. Trebuie să acţionăm toţi împreună în combaterea coronavirusului”, a mai spus oficialul sud-african.
Africa de Sud este țara cel mai grav afectată de pandemia de COVID-19 de pe continent. De altfel, Reuters notează că Africa face eforturi uriașe pentru a reuși să asigure suficiente doze pentru a începe imunizarea celor 1,3 miliarde de locuitori de pe continent.
OMS le-a cerut țărilor bogate să nu mai cumpere vaccinuri prin contracte bilaterale
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel recent la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.
Totodată, organizația, prin intermediul directorului său, le cere statelor dezvoltate să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale cu companiile care produc aceste vaccinuri.
„Cer insistent producătorilor să acorde prioritate distribuirii vaccinurilor prin intermediul mecanismului Covax pus în aplicare de OMS şi partenerii săi. Şi cer insistent ţărilor şi producătorilor să înceteze să încheie acorduri bilaterale în detrimentul Covax”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
Între timp, Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat recent președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.